Aktualno
StoryEditor

Badel 1862 izlazi iz predstečaja

28. Prosinac 2018.

Badel 1862 d.d. godinu zaključuje s prijevremenom isplatom svih preostalih obveza prema vjerovnicima po sklopljenoj predstečajnoj nagodbi u ukupnom iznosu od 127,8 milijuna kuna nakon nešto više od godine dana od sklapanja nagodbe, stoji u priopćenju.

Prema predstečajnoj nagodbi koja je postala pravomoćna 10. studenoga 2017. godine, Badel 1862 i Meteor grupa kao novi većinski vlasnik, preuzeli su obvezu isplate ukupno 148,9 milijuna kuna duga u razdoblju od 4 do 8 godina vjerovnicima među kojima su financijske institucije, tijela javne uprave i trgovačka društva u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske te ostali vjerovnici, uglavnom dobavljači.

Sredstva osigurana dokapitalizacijom, prodajom i kreditom

Društvo je u zadanim rokovima plaćanja ugovorenim nagodbom tijekom prvih devet mjeseci 2018. godine vjerovnicima isplatilo 21 milijun kuna i to tako da je jednokratno plaćen cjelokupan iznos obveza prema vjerovnicima čije tražbine nisu prelazile 20 tisuća kuna dok su drugim skupinama vjerovnika izvršene kvartalne uplate triju rata i to 31. ožujka, 30. lipnja i 30. rujna, priopćuju iz Badela.

Sredstva za prijevremenu isplatu preostalih obveza u iznosu od 127,8 milijuna kuna osigurana su dokapitalizacijom Badela 1862 od strane većinskog vlasnika Meteor grupe, iz tekuće likvidnosti, prodaje dijela neoperativne imovine te dugoročnim kreditom poslovne banke.

Prijevremenom isplatom vjerovnika, poručuju iz kompanije, Badel 1862 se nastavlja razduživati i jačati svoj razvojni i investicijski potencijal. Pozitivne promjene u poslovanju osjete se i u poboljšanim uvjetima rada zaposlenika Badela 1862, tvrde iz kompanije. Novim Kolektivnim ugovorom potpisanim ranije tijekom godine ugovoreno je povećanje osnovice plaća za 5 posto, a isplaćena je i božićnica u iznosu od 1500 kuna i dar za dijete u iznosu od 600 kuna.

- Dobrim poslovnim rezultatima od preuzimanja, povećanjem osnovice plaće zaposlenicima te ispunjavanjem svih preuzetih obveza prema vjerovnicima značajno prije roka potvrdili smo sposobnost Meteor grupe da brzo i učinkovito restrukturira Badel 1862. Na tom tragu nastavljamo s daljnjim aktivnostima. - istaknuo je Darko Knez, predsjednik Uprave Badela 1862 i suvlasnik Meteor grupe.

30. studeni 2023 16:46