Aktualno
StoryEditor

Bazen na krovu jedan je od ludih prijedloga obnove Notre Dame, doznajte koji su ostali

26. Svibanj 2019.

Nakon što je 15. travnja Notre Dame stradala u požaru, francuski predsjednik Emmanuel Macron svečano je obećao restauraciju uništenog krova poznate katedrale u idućih 5 godina (slučajno ili ne, prije Olimpijskih igara 2024. godine u Parizu), a premijer Édouard Philippe pozvao je arhitekte iz cijelog svijeta da na Instagramu objave idejne prijedloge obnove krova.

Svatko ima neku svoju viziju, pokazuju to zasad pristigli prijedlozi.

Švedski arhitekti studija Ulf Mejergren tako predlažu da se na krovu izgradi veliki bazen koji bi ‘čuvali‘ kipovi 12 apostola.

[embed]https://www.instagram.com/p/BxjuH_SiG4V/[/embed]

Vincent Callebaut Architectures predlažu da se na krovu napravi ogromni staklenik koji bi skupljao sunčevu energiju, te služio kao urbana farma koja bi godišnje mogla proizvesti 21 tonu voća i povrća.

[caption id="attachment_386156" align="aligncenter" width="750"] Foto: Vincent Callebaut Architectures[/caption]

Iako se radi o šali, sigurno će se naći netko tko bi ozbiljno shvatio prijedlog irskog arhitekta Roba Crossa koji je na Twitteru objavio kako bi mogao izgledati jedan od najpoznatijih spomenika europske kulture kada bi se pitalo Amerikance (ili Bandića) - kao parkiralište.

https://twitter.com/RobCross247/status/1127596669908979712

Možda najluđi prijedlog dao je dizajner Sebastian Errazuriz, prema kojem bi krov Notre Dame trebao postati lansirna rampa za rakete i projektile.

https://www.instagram.com/p/BxidjnPhX9L/

Sve prijedloge popravka krova pariške katedrale možete pogledati na web stranici Popular Mechanics.

24. travanj 2024 02:20