Aktualno
StoryEditor

Bernardić odbio mogućnost velike koalicije s HDZ-om: Trebaju prestati pljačkati

29. Svibanj 2018.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u utorak je u Čakovcu, gdje je na poziv gradonačelnika Stjepana Kovača (SDP) bio na svečanosti u povodu Dana grada, ponovno odbio mogućnost velike koalicije s HDZ-om.

Vezano za spekulacije o navodnim uvjetima za koaliciju rekao je da, kako bi se o tome uopće počelo razgovarati, "HDZ treba prestati krasti, prestati pljačkati i prestati otimati", čemu se, poučeni dosadašnjim iskustvom, iluzorno nadati".

>>>Bernardić: Broj slučajnosti u aferi Agrokor za Guinnessovu knjigu rekorda

Na pitanje novinara znači li to da suradnja nije moguća ni na lokalnoj razini, s obzirom da je gradonačelnik Čakovca svojedobno izrazio zadovoljstvo suradnjom s državom, Bernardić je odgovorio da je posao i zadatak centralne države pomoći i omogućiti normalno funkcioniranje svim jedinicama lokalne samouprave, jer građani su ti koji je financiraju porezima.

Čestitajući Dan grada Čakovčankama i Čakovčanima, Bernardić je istaknuo svoje međimurske korijene, zbog čega se, između ostalog, uvijek raduje doći u međimurski kraj.

"Međimurke i Međimurci su vrijedni, vedri, otvoreni i neumorni borci za pravicu. Njihova skromnost i radišnost primjer su kako se voli svoj kraj i zemlja. Svoju su gostoljubivost ugradili u turističku ponudu, a to se danas vidi na rekordnim rezultatima", rekao je.

>>>‘Neslučajan uspjeh’: Međimurje sedma regija svijeta u strategiji privlačenja stranih ulaganja – FT

Istaknuo je paradoks prema kojem turizam, kao sektor s najviše potencijala ima ujedno i najveći porez te podsjetio na SDP-ov prijedlog da se PDV u ugostiteljstvu smanji na 13 posto odnosno 10 posto na usluge smještaja, po uzoru na najrazvijenije zemlje EU, kako bi se potaknula konkurentnost hrvatske ponude.

Grad Čakovec od prvih dana brine za svoje stanovnike ulaganjem u vrtiće, škole, obrazovanje, stipendije i građanski odgoj, dodao je Bernardić i naglasio da se ta ulaganja Gradu vraćaju kroz inovacije, čime se ostvaruje u konačnici napredak za cijelu Međimursku županiju.

"Građani ne očekuju da netko rješava probleme umjesto njih, spremni su raditi i truditi se. Jedino što traže je da država bude pravedna, da ne tolerira pljačku. U Hrvatskoj nam treba red. Svaki stanovnik ima pravo na uspjeh. Moramo smanjiti razlike između bogatih i siromašnih. Nitko ne smije raditi za plaću manju od 4000 kuna neto.", rekao je Bernardić.

>>>Međimurska županija rekorder u brzini izdavanja građevinskih dozvola

Kao dobar primjer naveo je međimurski "Klub 1000", kroz koji se svakom zaposlenom garantira plaća u visini tisuću eura, a koji bi trebao, od međimurskog sna, postati zbilja za cijelu Hrvatsku.

25. travanj 2024 17:20