Aktualno
StoryEditor

Blinken najavio veliko američko ulaganje u Inicijativu kojoj je suosnivač Hrvatska

20. Lipanj 2022.
Inicijativa Tri mora

Američki državni tajnik Antony Blinken je najavio veliki američki financijski zamah Inicijativi triju mora, naglasivši da je platforma suradnje 12 država srednje i istočne Europe dodatno dobila na važnosti nakon ruskog napada na Ukrajinu. 

Inicijativa triju mora neformalna je politička platforma zemalja smještenih između Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora čije su suosnivačice Hrvatska i Poljska.

Cilj inicijative jačanje je povezanosti dvanaest članica koje u toj sferi zaostaju za zapadom Europske unije, s naglaskom na prometnu, digitalnu i energetsku infrastrukturu. Inicijativu podržavaju i u njoj sudjeluju i EU, Njemačka i SAD.

Hrvatsku u Rigi predstavlja premijer Andrej Plenković.

- Ključno pitanje u EU-u i na samitu Triju mora prilagodba je na smanjenje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima - rekao je u rodnoj Rigi Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo.

Skupu su se videolinkom obratili ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i američki državni tajnik Antony Blinken koji je naglasio još veću važnost ovog formata nakon ruske invazije koja je poremetila energetsku sigurnost Europe, ali i pokazala važnost veće prometne i digitalne povezanosti istoka kontinenta. 

Blinken je najavio 'velika nova sredstva' Američke korporacije za međunarodno razvojno financiranje (DFC) fondu Inicijative. Neslužbeno, očekuje se da će ta pomoć iznositi 300 milijuna dolara, a točan iznos objavit će predstavnik DFC-ja Scott Nathan koji će u Latviji sudjelovati na poslovnom forumu nešto kasnije. 

Inicijativa ima investicijski fond trenutno vrijedan 928 milijuna eura, no s potencijalom rasta na od tri do pet milijardi.

U fondu ne sudjeluju izravno države nego njihove razvojne banke, pa tako i hrvatski HBOR s 20 milijuna eura. Kroz fond se traže veliki projekti za ulaganje, vrijedni preko 30 milijuna eura. 

Inicijativa je već uložila u nekoliko projekata, poput Cargounita, najveće privatne tvrtke za iznajmljivanje lokomotiva u Poljskoj, Greenergy Data centara koji će razviti mrežu zelenih centara za podatke u srednjoj i istočnoj Europi te Enery, operatera solarnih elektrana u Bugarskoj, Češkoj i Slovačkoj. 

Hrvatska je fondu predložila jedanaest projekata – jedan iz područja digitalne infrastrukture, tri u energetici i sedam u prometu. Oni između ostalog uključuju dovršetak autoceste A5, naftni i plinski terminal u luci Ploče, unaprjeđenje željezničke mreže i riječnih kanala, proširenje LNG Terminala na Krku i luke Rijeka.

Dvanaest članica inicijative čine gotovo trećinu Europske unije i dom su za oko 112 milijuna ljudi, no zaostaju za BDP-om zapadnih članica. Riječ je o regiji iznimno važnoj za Hrvatsku jer na nju otpada više od trećine njezinog uvoza i izvoza te joj s tog područja dolazi 40 posto turista. 

Prvi sastanak na vrhu inicijative održan je 2016. u Dubrovniku. Uslijedili su susreti u Varšavi, Bukureštu, Ljubljani, Tallinnu i Sofiji, a nakon Rige idući susret održat će se u Rumunjskoj. 

23. travanj 2024 14:16