Aktualno
StoryEditor

BMW i Daimler: Završna etapa sporazuma o udruživanju poslovanja dijeljenja automobila

24. Siječanj 2018.

Njemački proizvođači automobila Daimler i BMW blizu su sporazuma o udruživanju poslovanja dijeljenja automobila Car2Go i DriveNow, kazao je za Reuters izvršni direktor jednog proizvođača.

Pregovori o spajanju ušli su u završnu etapu, nova kompanija imat će nezavisno vodstvo, a BMW i Daimler bit će njezini najveći dioničari, rekao je izvor, dodajući da će joj pripasti i BMW-ova aplikacija za parkiranje ParkNow.

>>>BMW ulaže 100 milijuna eura za probnu pistu za autonomne i električne automobile u Češkoj

Procjenjuje se da bi izgledni sporazum, o kojem se priča već dulje od godinu dana, mogao pomoći njemačkim brendovima da uspješnije konkuriraju Uberu.

Daimlerov Car2Go osnovan je 2008. godine i ima flotu od oko 14 tisuća automobila u 26 gradova u Sjevernoj Americi, zapadnoj Europi i Kini. DriveNow zajednički je pothvat BMW-a i tvrtke za iznajmljivanje automobila Sixt. Pokrenut je 2011. godine a raspolaže s više od 6.000 vozila u devet najvećih europskih gradova.

[caption id="attachment_317706" align="aligncenter" width="750"]Car2Go Foto: Car2Go/Helmuth Ritzer, flickr[/caption]

List Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) objavio je, ne otkrivajući izvor informacije, da će dva brenda zadržati svoja imena, ali će objediniti tehnologiju. FAZ također otkriva da bi sporazum mogao biti potpisan u veljači. Glasnogovornica Daimlera odbila je komentirati napise koje je nazvala špekulacijama. Predstavnici BMW-a i Sixt-a nisu bili dostupni za komentare.

>>>Mercedes-Benz u Londonu direktno izaziva Uber novom uslugom

Izvješća o mogućem spajanju pojavila su se prije više od godine dana, ali je Sixt otklonio planove. FAZ navodi da bi ta tvrtka mogla prihvatiti ponudu BMW-a za dio njezina udjela i prava nad brendovima.

Prošle je godine Car2Go povećao broj korisnika za 30 posto, na blizu tri milijuna, uključujući i 870.000 u Njemačkoj. DriveNow povećao ih je za četvrtinu, na milijun korisnika, uključujući i njih 720.000 u Njemačkoj.

01. prosinac 2023 10:05