Aktualno
StoryEditor

BMW X5: Stiže potpuno novi model nakon samo pet godina

17. Lipanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=nGz3WmpH328

Zbog pritiska konkurencije BMW je odlučio skratiti rokove i umjesto redizajna predstavio je novu, četvrtu generaciju modela koji je uvelike promijenio poimanje luksuznih automobila u svijetu Običaj je da automobili više klase, kao i veliki SUV-ovi imaju životni vijek na tržištu od oko sedam godina. U međuvremenu se odrade jedan ili dva blaža redizajna kako bi ga se aktualizirao.

>>>Porsche Cayenne: Nova izvedba u hibridnoj verziji

No BMW je odlučio promijeniti taj inače ustaljeni hodogram. Naime, najavljen je potpuno novi model X5 iako je dosadašnja generacija na tržištu tek pet godina. Razlog je jednostavan, BMW osjeća pritisak ponajprije Mercedesa, koji potkraj godine dolazi s novim GLE-om i stoga je odlučio skratiti rokove i umjesto redizajna predstavio je novu četvrtu generaciju modela koji je uvelike promijenio poimanje luksuznih automobila u svijetu, pa i u Hrvatskoj.

Još veći ‘bubrezi‘

U izgledu novog X5 ističu se dva detalja: masivni ‘bubrezi‘ nikad nisu bili tako veliki, a djeluju plemenito izvedeni u kromu i dominiraju prednjim krajem, te izdužena stražnja svjetla. Platforma na koju je postavljen X5 poznati je CLAR (cluster architecture), na kojem već vozi BMW Serije 7 s potpuno novim ovjesom za ovu priliku.

Zbog pritiska konkurencije BMW je odlučio skratiti rokove i umjesto redizajna predstavio je novu, četvrtu generaciju modela koji je uvelike promijenio poimanje luksuznih automobila u svijetu.

Novi X5 mjeri čak 4,92 metra u dužinu, dva u širinu, a visok je 1,75 metara. Razmak između osovina pritom iznosi gotovo tri metra, a sve brojke upućuju na znatan rast u odnosu na prethodni model. To znači i više prostora u kabini te prtljažnik koji raspolaže s čak 645 ili 1860 litara s preklopljenom stražnjom klupom.

Pritom je novi model i do 200 kilograma lakši od prethodnika, što je velika ušteda na masi i posredno utječe na bolju vozivost. BMW nudi verziju s pet sjedećih mjesta, ali i sedam kako bi konkurirao prije svega Volvu XC90.

Jedna benzinska izvedba

Na početku u ponudi će biti jedna benzinska izvedba i to xDrive40i, koji razvija najveću snagu od 340 konja, te dva dizelaša: xDrive30d od 265 konja te trenutačno najjači M50d od okruglo 400 konja. Sva tri motora su šestocilindraši od tri litre upotpunjeni turbopunjačem. Prijenos je isključivo automatski, a mjenjač ima za BMW standardnih osam brzina. U budućnosti su najavljeni manji dizelski četverocilindrični motor, kao i benzinski osmocilindraši xDrive50i te vrhunac ponude X5M od 600 konja.

>>>Rolls Royce Cullinan – treba opravdati ime prema najvećem dijamantu

U unutarnjem prostoru naći će se novi infozabavni sustav OS 7.0. Vozač će ispred sebe imati novi digitalni kokpit, a središnje postavljenim zaslonom moći će se upravljati putem tradicionalnog središnjeg prekidača ili dodirom. Cijene i točan datum dolaska još nisu poznati.

28. travanj 2024 21:46