Aktualno
StoryEditor

Božinović: Naš je cilj da iduće godine budemo potpuno tehnički spremni za Schengen

13. Rujan 2017.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović iskazao je u srijedu zadovoljstvo što je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u svom govoru o stanju Unije u Strasbourgu kazao da Hrvatska treba biti primljena u šengenski prostor čim ispuni uvjete.

>>>Juncker: EU je danas bolje, ne bismo trebali biti previše oprezni

- Zadovoljan sam činjenicom što je Juncker iskazao želju da Hrvatska postane članicom šengenske zone čim ispuni tehničke uvjete za prijem, kazao je Božinović novinarima na akciji "Poštujte naše znakove".

- Policija, MUP i sve institucije će ispuniti sve ono sve što se od nas očekuje u smislu tehničke pripreme za Schengen, to je jedan od prioriteta vlade, kazao je Božinović.

- Naš je cilj da iduće godine budemo potpuno tehnički spremni za to, naglasio je.

Hrvatska je jedna od četiriju zemalja EU-a koje još nisu članice šengenskog prostora bez granica, a imaju obavezu to postati. Ostale tri su Rumunjska, Bugarska i Cipar.

Juncker je u svom tradicionalnom govoru o stanju Europske unije u srijedu iznio svoju viziju budućnosti tog saveza koji po njemu treba postići snažnije zajedničko bankovno, obrambeno, obavještajno, vanjskopolitičko i trgovinsko djelovanje, uspostaviti transnacionalne političke kampanje, imenovati zajedničkog ministra financija i funkciju samo jednog predsjednika.

>>>Korak prema Schengenu: Hrvatska dobila pristup informacijskom sustavu

Predsjednik EK-a svake godine u rujnu pred Europskim parlamentom održi govor o stanju unije u kojem se osvrće na postignuća tog saveza, viziju i smjer za nadolazeće razdoblje, te otkriva kakvo će biti daljnje djelovanje Komisije. U svom je govoru spomenuo i Hrvatsku, naglasivši da ona treba biti što prije primljena u šengenski prostor kad ispuni potrebne uvjete.

02. ožujak 2024 18:28