Aktualno
StoryEditor

Braća Pivac: Ove i iduće godine ulaganja od 125 milijuna kuna

04. Ožujak 2017.

Mesna industrija Braća Pivac, na čelu s Ivicom Pivcem, u iduće će dvije godine uložiti oko 125  milijuna kuna u svoju kompaniju čakovečku Vajdu te u skorašnju gradnju nove pršutane u Vrgorcu. Vrijednost investicije u Vrgorcu je 75 milijuna kuna, a njome Pivci žele proširiti proizvodnju dalmatinskog pršuta za 300 tisuća komada na godinu. U Vajdu pak planiraju uložiti oko 50 milijuna kuna u modernizaciju i širenje svojih pogona, s naglaskom na sektor primarne klaoničke obrade, sektor obrade, pakiranja i skladištenja svježeg mesa te optimizaciji prerade mesnih proizvoda.

U modernizaciju čakovečke Vajde uložit će se otprilike 50 milijuna kuna, a u gradnju nove pršutane u Vrgorcu 75 milijuna kuna.

- Tom investicijom nastavljamo ostvarenje najava o širenju poslovanja i unapređenju operativnih funkcija isticanih prilikom pridruženja Vajde Grupaciji Pivac. Vajda je tvrtka sa stoljetnom tradicijom u proizvodnji mesa i mesnih prerađevina, prepoznatljivom kvalitetom potvrđenom međunarodnim certifikatima i vjernim potrošačima koji prepoznaju naše vrijednosti, stoga tom investicijom želimo dodatno osnažiti naše poslovanje i opravdati povjerenje zaposlenika i potrošača. U neprestanom smo povećanju kooperacije s 40.000 svinja iz vlastitog uzgoja u 2016. do očekivanih 120.000 u 2018. - kaže predsjednik Uprave Vajde Vladimir Mesarić.

Vlasnički udio Braće Pivac u Vajdi je, prema podacima SKDD-a, 83,7 posto, a tu su tvrtku preuzela u listopadu 2015. Već sljedeće godine uz organizacijsko su restrukturiranje znatno povećana i investicijska ulaganja pa je tako oko sedam milijuna kuna uloženo u zamjenu i nabavu opreme, strojeva i transportnih sredstava, poboljšanje informatizacijske infrastrukture i druge manje zahvate tehničke naravi.

>>>Vlasnički udjel MI Braća Pivac u Krašu premašio 15 posto

Iako je ovdje primarno riječ o pogonima u Čakovcu, Vajda je Pivcima bila interesantna i zbog svoje pršutane u Mirlović Zagori kod Drniša, koja je otvorena još 2001. da proizvodnja pršuta u tzv. drniškom pršutnom trokutu dobije pečat pune izvornosti. Osim tih ulaganja, Braća Pivac najavljuju u svibnju završetak trogodišnjeg ulaganja u još jednoj njihovoj kompaniji, u PPK Karlovačkoj mesnoj industriji, vrijednog 95 milijuna kuna. Riječ je o razvoju pogona i optimizaciji poslovanja, uza sufinanciranje iz fondova EU.

20. travanj 2024 11:29