Aktualno
StoryEditor

Brexit: Kad se utvrde uvjeti ‘razvoda‘ EU i Velika Britanija ostat će u ambicioznoj vezi

20. Studeni 2017.

Glavni pregovarač Europske unije za Brexit, Michel Barnier rekao je u ponedjeljak da je EU spreman ponuditi Londonu ‘najambiciozniji‘ trgovinski ugovor nakon Brexita, uz uvjet da Velika Britanija poštuje uvjete ‘razvoda‘.

- Uspijemo li se dogovoriti o urednom izlasku i utvrditi poštena pravila igre u budućnosti, naša buduća veza će imati sve uvjete da bude ambiciozna, rekao je Barnier u govoru u istraživačkom institutu u Bruxellesu.

Pod takvim uvjetima ‘EU će biti spreman ponuditi (Velikoj Britaniji) najambicioznije ugovore o slobodnoj trgovini‘, dodao je.

>>>May spremna značajnije ‘odriješiti kesu’ za troškove Brexita

Početak trgovinskih pregovora s Londonom zahtijeva da se prvo utvrde uvjeti ‘razvoda‘, kao što su posljedice izlaska za Irsku i podmirenje financijskih obveza.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk dao je Velikoj Britaniji rok do početka prosinca da postigne napredak u vezi s glavnim pitanjima, inače neće moći predložiti dvadeset sedmorici da odobre početak druge faze pregovora na idućem europskom summitu sredinom prosinca.

>>>Britanski ministar trgovine: Nećemo pristati na ucjene EU

London uporno traži da što prije počnu pregovori o budućim vezama dvaju partnera pošto se dovrši postupak razlaza. Na prošlom europskom susretu na vrhu čelnici europskih zemalja su načinili iskorak pristajući na ‘interne pripreme‘ za buduće pregovore.

- Neuspjeh pregovora nije naš scenarij, premda smo spremni i na to, zaključio je Barnier.

29. travanj 2024 03:27