Aktualno
StoryEditor

Britanski distributer: Električna vozila povećat će potražnju za strujom do 14 posto

12. Srpanj 2018.

Sve veći broj električnih automobila na cestama Velike Britanije mogao bi do 2030. godine povećati potražnju za električnom energijom u vrijeme vršnog opterećenja sustava za devet do 14 posto, upozorio je u četvrtak britanski distributer električne energije National Grid.

>>>Električna vozila osvojit će polovicu globalnog tržišta do 2030.

Britanska je vlada prošle godine najavila da će od 2040. godine zabraniti prodaju novih benzinskih i dizelskih vozila kako bi se smanjilo onečišćenje zraka i omogućilo ostvarenje zacrtanog cilja o smanjenju emisija štetnih plinova do 2050. godine za 80 posto u odnosu na razine iz 1990.

Iako konvencionalni automobili neće potpuno nestati s britanskih cesta, broj električnih vozila, uključujući automobile, motocikle, kombije i autobuse, mogao bi porasti na 11 milijuna do 2030. godine, odnosno 36 milijuna do 2040. godine, stoji u izvješću National Grida o energetskim scenarijima budućnosti.

Zbog toga će potražnja za električnom energijom porasti, potaknuta u prvoj fazi punjenjem električnih vozila a naknadno i ubrzanom dekarbonizacijom u sektoru toplinarstva.

>>>Ćorić: Kroz par tjedana tvrtkama na raspolaganju 13 milijuna kuna subvencija za eko vozila

Prema scenariju baziranom na pretpostavci o ostvarenju zacrtanog cilja o smanjenju emisija štetnih plinova, dodatna potražnja za električnom energijom u razdoblju vršnog opterećenja sustava mogla bi do 2030. godine iznositi od pet do osam gigavata.

To predstavlja povećanje od devet do 14 posto u odnosu na razdoblje vršne potražnje u 2017. godini, od 57 gigavata.

Navedeni scenarij uzima u obzir punjenje automobila na mjestu stanovanja i izvan njega a ovisi o upotrebi tehnologija ‘pametnog‘ punjenja, kao i o punjenju vozila u razdobljima manje potražnje, dodali su iz National Grida.

Nakon 2030. godine dodatna bi se potražnja trebala smanjiti zahvaljujući tehnologijama priključivanja vozila na mrežu, zahvaljujući kojima će se kućanstva moći napajati električnom energijom iz električnih vozila.

>>>Rijeka dobila prvu brzu e-punionicu za električna vozila

„Ovogodišnja analiza pokazuje da će električna vozila zahvaljujući ‘pametnom‘ napajanju i tehnologijama priključenja vozila na mrežu moći podržati daljnji rast obnovljivih izvora kroz pohranjivanje viška struje i njezin povrat u mrežu ako se ukaže potreba”, navodi se u izvješću.

30. rujan 2023 18:29