Aktualno
StoryEditor

Broj zaposlenih u industriji smanjen za 0,2 posto, ponajviše u proizvodnji energije

16. Ožujak 2018.

Broj zaposlenih osoba u industriji u siječnju je u odnosu na prethodni mjesec manji za jedan posto, a u usporedbi sa siječnjem 2017. za 0,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u siječnju je u usporedbi sa mjesecom ranije broj zaposlenih osoba u proizvodnji energije smanjen za 3,6 posto, u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,5 posto, u proizvodnji kapitalnih proizvoda za 0,7 posto, a u proizvodnji intermedijarnih proizvoda za 0,1 posto.

Istodobno je u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju broj zaposlenih povećan 0,7 posto.

Godišnja usporedba pokazuje, pak, da je u siječnju prema istom lanjskom mjesecu broj zaposlenih u proizvodnji intermedijarnih proizvoda porastao za 3,3 posto. Istodobno je broj zaposlenih u proizvodnji kapitalnih proizvoda pao za 0,8 posto, u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,9 posto, u proizvodnji energije za 8,2 posto, a u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,7 posto.

>>>Krištof o usporavanju BDP-a: Industrija je podbacila

Usporedba prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti pokazuje da je broj zaposlenih u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji na mjesečnoj razini manji za 4,4 posto, u prerađivačkoj industriji za 0,8 posto, a u rudarstvu i vađenju za 1,4 posto.

Na godišnjoj razini broj zaposlenih osoba u siječnju u prerađivačkoj industriji veći je za 0,5 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji manji za 9,4 posto te u rudarstvu i vađenju za 0,6 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji u siječnju je prema istom lanjskom mjesecu veća za 3,3 posto. Pritom je u prerađivačkoj industriji porasla za 6,6 posto, dok je u rudarstvu i vađenju manja za 0,2 posto i u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 4,7 posto, pokazuju podaci DZS-a.

19. travanj 2024 14:53