Aktualno
StoryEditor

Cammeo: Ukinite ograničenje broja taksi dozvola, stvorit će se 5000 radnih mjesta

07. Svibanj 2017.

Gotovo tisuću i petsto svojih klijenata, Cammeo Grupa je ovaj petak morala odbiti i to u samo sat vremena, piše u priopćenju te tvrtke.

"Kao što već dulje vrijeme upozoravamo, postojeći zakon koji uređuje taksi prijevoz je zastario, a ovakav način regulacije i ograničenja taksi dozvola guši poduzetništvo, slobodu tržišta i, možda i najvažnije od svega, nova zapošljavanja. Prema našim analizama, u prvoj godini nakon liberalizacije taksi tržišta otvorilo bi se čak 5000 novih radnih mjesta, od čega bi samo u Cammeu bilo mjesta za novih 1500 djelatnika," navode iz Cammea.

>>> Cammeo: U našoj garaži je stotinjak vozila koja su ‘spomenici hrvatske birokracije’

Napominje se kako u Hrvatskoj ograničenje broja dozvola određuje lokalna samouprava pa je tako u Zagrebu propisana jedna taksi dozvola na 650 stanovnika, u turističkom Splitu jedna dozvola na 1305 stanovnika, a u Sisku po dozvola na 12.000 stanovnika. Ove brojke možda ne govore mnogo, ali dovoljno je usporediti da u cijeloj Hrvatskoj danas ima manje dozvola nego u Novom Sadu, koji ima približno 300 tisuća stanovnika.

"Ovo ograničenje, nažalost, najviše pogađa korisnike usluga, tržište rada te otvara prostor za nelegalne prijevoznike. U većini hrvatskih gradova i dalje kupci moraju plaćati nerealno visoke cijene taksi usluga; tisuće Hrvata i dalje će biti na burzi umjesto da kroz programe samozapošljavanja ili zaposlenjem u prijevozničkim tvrtkama dođu u mogućnost prehranjivati svoje obitelji te, ono što je i najporaznije za članicu Europske unije, ovakvi loši i zastarjeli zakoni otvaraju prostor za ilegalne prijevoznike," žale se Cammeovci koji su u prosincu prošle godine i službeno pokrenuli inicijativu za liberalizaciju taksi usluga. Iako se do danas učinilo mnogo po tom pitanju, i dalje nije napravljeno ništa konkretno, tvrde te dodaju da i dalje svojim klijentima moraju govoriti "Žao nam je." Stoga, u svom priopćenju apeliraju na tijela javne vlasti da im dopusti rad i nova zapošljavanja.

04. prosinac 2023 04:49