Aktualno
StoryEditor

Cappelli: Država neće intervenirati oko ‘bezobrazno‘ visokih cijena u turizmu

24. Srpanj 2019.

Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je u srijedu kako je vrijeme da i turizam osjeti blagodati poreznih izmjena, te da je predložio stopu od 13 posto na uslugu hrane i pića, u sklopu četvrtog kruga porezne reforme.

"Tražim ga od prvog dana", rekao je Cappelli odgovarajući uoči Vladine sjednice na pitanje je li od ministra financija Zdravka Marića tražio smanjenje PDV-a na ugostiteljstvo.

Kako je izvijestio, traži se stopa od 13 posto na uslugu hrane i pića.

Dodao je kako je u četvrtoj fazi poreznih izmjena došao red i na to.

Upitan smatra li da bi to smanjilo cijene, odgovorio je da PDV nije jedini problem te da treba gledati kompletnu poreznu reformu i da je vrijeme da u "četvrtoj fazi i turizam osjeti dodatni korak" te da treba povećati kvalitetu i plaće, radi konkurentnosti turizma.

Podsjetio je na nedavno smanjenje PDV-a na prehranu i smještaj osoblja koje dolazi izvan mjesta boravka.

"Mislim da je vrijeme za dodatni iskorak, da li kroz osobne dohotke ili PDV, koji bi otvorio mogućnost za dizanje plaća i da turizam u tom segmentu prodiše", rekao je Cappelli.

Upitan za komentar nekih slučajeva "bezobrazno visokih cijena", rekao je da država tu neće intervenirati te da takvi slučajevi nisu dobri.

"Čitam i ja što se događa. Prošla su vremena lake zarade za mjesec-dva. Turizam je postao pravi biznis, a ne što se o njemu mislilo zadnje dvije-tri godine velikih porasta", rekao je.

Upitan je li vrijeme za destimuliranje apartmanizacije, rekao je da neće otezati rješavanje situacije u kojoj 70 posto apartmana ima tri zvjezdice te da se inzistira na rekategorizaciji i podizanju kvalitete.

"Neće biti propadanja, ali će shvatiti poruku: podižite kvalitetu ili ćete morati zatvarati", rekao je Cappelli.

04. prosinac 2023 04:52