Aktualno
StoryEditor

‘Carstvo korupcije‘ u Dubrovačkoj razvojnoj agenciji

20. Srpanj 2017.

Dubrovačka policija u suradnji s Državnim odvjetništvom (DORH) od četvrtka ujutro provodi izvide u Dubrovačkoj razvojnoj agenciji (DURA-i) zbog, kako se neslužbeno doznaje, nenamjenskog trošenja novca.

Iz dubrovačke policije ove navode nisu htjeli komentirati već su općenito poručili da su ‘‘svi eventualni izvidi vezani za istraživanje kaznenih djela tajni‘‘.

>>> EIZ analizirao: Učinak ‘Igre prijestolja’ na dubrovački turizam broji se u milijunima eura

Provjera dokumentacije u DURA-i dolazi nakon što je interna revizija Grada Dubrovnika u ožujku ove godine utvrdila kršenje više od deset pravilnika i zakonskih akata, od krivog vođenja knjiga, podizanja gotovine s računa Agencije, nenamjenskog trošenja sredstava itd.

Prema službenom nalazu revizora utvrđeno je kako je u posljednjih dvije godine s poslovnih kartica DURA-e dizana gotovina koja nije evidentirana u okviru blagajničkog poslovanja nego se iskazivala na konto-kartici akontacije za službena putovanja. Revizori su u svom izvješću utvrdili i brojne nepravilnosti oko trošenja novca na službena putovanja, ali i kako se za pojedine projekte ne vodi sustav analitičkog evidentiranja i arhiviranja dokumentacije nastale tijekom provedbe projekata koja bi omogućila vezu između planiranih i ostvarenih prihoda te planiranih i nastalih troškova po izvorima financiranja. Prema nalazima revizora, namjenska sredstva trošena su nenamjenski, a nije utvrđen nikakav sustav kontrole utrošenih sredstava po projektima.

>>> Žalac u Dubrovniku potpisala dva ugovora iz područja zdravstva vrijedna 25,9 milijuna kuna

Grad Dubrovnik, vlasnik DURA-e, naknadno je angažirao neovisnu revizorsku tvrtku ‘‘Kofidenca‘‘ koja je provela forenzičku analizu revizije i potvrdila nalaze internih revizora. Na čelu Dubrovačke razvojne agencije od 2013. do 1. travnja ove godine bila je SDP-ova Andrea Novaković koju je po isteknu mandata naslijedila djelatnica DURA-e Ana Marija Pilato.

23. travanj 2024 11:09