Aktualno
StoryEditor

Čeferin upozorio na nejednakost u nogometu, predložio ‘porez na luksuz‘

24. Listopad 2017.

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin kazao je da zagovara proračunske restrikcije za najbogatije europske nogometne klubove koji bi plaćali i jednu vrstu "poreza na luksuz", čime bi se bolje izbalansirala kvaliteta klubova i zanimljivost natjecanja, te osigurao razvoj nogometa u manje bogatim sredinama.

>>>RBA: Porezna reforma diže plaće, potiče gospodarstvo i osobnu potrošnju

- Razlike između siromašnih i vrlo bogatih klubova sve su veće, pa ćemo u Europi uskoro imati četiri do pet klubova s godišnjim proračunom iznad milijarde eura. Zato moramo nešto napraviti ako želimo sačuvati taj sport, kazao je Čeferin u razgovoru za RTV Slovenija.

Čeferin proziva političare

Čeferin je rekao da u tom smislu očekuje potporu u nogometnoj struci, ali i kod političara iako u Europi ne postoji praksa dogovora o limitu sredstava koji klubovi smiju trošiti za kupnju novih igrača i za njihove plaće, tzv. ‘salary cap‘, kako je to slučaj u nekim profesionalnim ligama u SAD-u.

- Europska komisija nam kaže da se to kod nas ne može jer se radi o slobodnom tržištu, dok nas političari širom Europe pozivaju da nešto učinimo za siromašnije jer se ovako dalje ne može. To je za mene populizam. Sami ne možemo to napraviti i političari nam moraju pomoći. Ako to ne učine, javno ćemo ih prozvati zašto nisu, naglasio je Čeferin.

>>>Slovenci biraju predsjednika; favorit Pahor

Dodao je kako je UEFA već odbacila ideje o formiranju europske "superlige" u kojoj bi se natjecali samo najbogatiji klubovi i da će UEFA nastaviti s aktivnošću kako bi se bolje kontrolirale velike razlike u proračunima, što bogate klubove potiče da bez ograničenja kupuju i igrače koji im ne trebaju, da bi smanjili natjecateljsku konkurenciju.

- Uvjeren sam da ćemo u tome imati potporu klubova, potporu liga, potporu javnosti i medija, a preostaje da vidimo kako će se prema tome opredijeliti politika, zaključio je predsjednik UEFA-e Čeferin.

19. svibanj 2024 22:31