Aktualno
StoryEditor

CEIZ indeks za travanj: Rast realnog BDP-a u drugom tromjesečju 2,4 posto

13. Lipanj 2018.

Na temelju kretanja CEIZ indeksa za travanj ove godine godišnja stopa rasta realnog BDP-a u drugom tromjesečju bi mogla iznositi 2,4 posto, a desezonirani podaci upućuju na rast u odnosu na prethodno tromjesečje za 0,8 posto, objavio je u srijedu Ekonomski institut, Zagreb (EIZ), uz napomenu da za pouzdanije zaključke treba pričekati objavu vrijednosti CEIZ-a za svibanj i lipanj.

Kako se navodi u priopćenju EIZ-a, CEIZ indeks je u travnju 2018. zabilježio neznatni pad vrijednosti od 0,13 indeksnih bodova u odnosu na prethodni mjesec.

>>> Analitičari: Glavni nositelj rasta BDP-a ostaje osobna potrošnja

Ujedno je vrijednost indeksa u travnju bila i za 0,15 indeksnih bodova manja u odnosu na prosječnu vrijednost indeksa u prvom tromjesečju 2018. godine.

"To upućuje na zaključak da je ekonomska aktivnost u zemlji otprilike ostala na jednakoj razini u odnosu na početak godine, kada je tromjesečna stopa promjene BDP-a iznosila 2,5 posto. Međutim, s obzirom na to da je vrijednost indeksa u travnju 2018. bila manja u odnosu na isti mjesec prethodne godine, možemo zaključiti da jačanje ekonomske aktivnosti na početku drugog tromjesečja 2018. godine nije toliko intenzivno kao što je to bio slučaj u drugom tromjesečju prošle godine", navode analitičari EIZ-a.

Istovremeno, sve komponente CEIZ indeksa porasle su na godišnjoj razini, a iz EIZ-a posebice ističu rast prihoda od poreza na dodanu vrijednost (PDV), "koji su u travnju 2018. godine na godišnjoj razini ostvarili realni rast od 28,7 posto".

Na temelju kretanja CEIZ indeksa, analitičari EIZ-a očekuju da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u drugom tromjesečju ove godine mogla iznositi 2,4 posto, što je tek blago usporavanje stope rasta BDP-a od 2,5 posto ostvarenih u prvom tromjesečju 2018. godine.

>>> Majetić: Rast gospodarstva posustaje zbog neprovođenja reformi

Desezonirani podaci upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje BDP u drugom tromjesečju 2018. godine porastao za 0,8 posto, procjenjuju u EIZ-u.

Kako bi se s većim stupnjem pouzdanja mogli donositi zaključci o stanju poslovnog ciklusa u drugom tromjesečju ove godine, morat će se pričekati objavljivanje vrijednosti CEIZ indeksa za svibanj i lipanj, zaključuje se u objavi EIZ-a.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

26. ožujak 2023 17:02