Aktualno
StoryEditor

Češki milijarder Andrej Babiš kaže ‘ne‘ euru

27. Lipanj 2017.

Češka Republika se neće uskoro pridružiti eurozoni, ako se pita Andreja Babiša, milijardera koji je spreman postati sljedeći češki premijer, izvještava Bloomberg.

>>>Gospodarstvo: Eurozona prestigla SAD

Andrej Babiš, koji tvrdi da je pomogao nadahnuti pokret En Marche! francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, je na putu da dobije opće izbore u Češkoj u listopadu. No, iako Macron želi ubrzati integraciju u Europsku uniju, raditi s Njemačkom za rješavanje migracijske krize u Uniji i podupirati euro, Babiš želi baš suprotno. Njegov otpor ulasku u monetarnu uniju odražava politike prethodnih vlada zemlje.

- Ne želimo ovdje euro, rekao je Babiš u petak u intervjuu na konferenciji gradova reSITE u Pragu.

>>>Grabar-Kitarović: Hrvatska je otvorena za češka ulaganja

- Radi se o našem suverenitetu. Želim češku krunu i neovisnu središnju banku. Ne želim još jedan problem u koji bi se Bruxelles miješao, nastavio je Babiš.

Babiš je razriješen s mjesta ministra financija prošlog mjeseca u sporu oko sukobu interesa, koji je povezan s njegovom poljoprivrednim, kemijskim i medijskim carstvom, koje Forbes procjenjuje na najviše 3 milijarde dolara. Unatoč razrješenju, potpora glasača za njegovu mladu stranku ANO raste, a potaknuta je njegovim zalaganjem da upravlja državom kao biznisom, nakon godina onoga što on naziva korumpiranim i nesposobnim upravljanjem.

>>>Eurozona: Intenzitet proizvodnje i dinamika zapošljavanja najbolji u povijesti mjerenja

Babiš nije jedini koji je protiv uvođenja eura. Dok se pet bivših komunističkih država istočne Europe pridružilo eurozoni 2004. godine, sve češke vlade su odbile odrediti datum uvođenja eura. Prema istraživanju Eurobarometra iz 2016. godine, 72 posto Čeha želi zadržati krunu kao valutu.

Babiš je izjavio kako planira smanjiti administrativne troškove vlade, zaustaviti ljude da "budu paraziti" u sustavu socijalnog blagostanja i boriti se za češke interese u inozemstvu. Spreman je za rad s bilo kojom političkom strankom, osim komunista i konzervativnog TOP-09.

Dok je prošle godine nadzirao fiskalni višak - prvi za zemlju od 10,6 milijuna ljudi - rekao je kako uravnoteženi proračun nije "mantra".

Obvezao se za smanjenje poreza i nije se protivio zaduživanju kako bi osigurao gospodarski rast, veće plaće, veći bruto domaći proizvod i veću potrošnju". Odbacio je kritike Europske komisije koja je pokrenula postupke kažnjavanja protiv Čeha, Mađara i Poljaka zbog odbijanja pridržavanja plana EU za prihvaćanje izbjeglica.

- Ako će u Bruxellesu biti više Muslimana nego Belgijanaca, to je njihov problem. Ne želim to ovdje. Neće nama nitko govoriti tko bi trebao živjeti ovdje, rekao je Babiš.

24. travanj 2024 07:38