Aktualno
StoryEditor

Cijene nafte pale ispod 77 dolara pod pritiskom veće američke proizvodnje

01. Lipanj 2018.

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 77 dolara, pritisnute većom američkom proizvodnjom koja se sasvim približila onoj najvećeg svjetskog proizvođača Rusije.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 69 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 76,87 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 86 centi nižoj cijeni, od 66,18 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,17 dolara.

Razlika u cijenama na londonskom i američkom tržištu udvostručena je u proteklih mjesec dana zbog manjka naftovodnih kapaciteta u Sjedinjenim Državama koji koči izvoz.

>>> Oštri pad cijena nafte nakon šest tjedana rasta

Pritom od kraja prošle godine proizvodnja sirove nafte u SAD-u iz mjeseca u mjesec niže nove rekorde i u ožujku je poskočila za 215.000 barela dnevno, na rekordnih 10,47 milijuna barela dnevno, priopćila je u četvrtak američka vlada. Time se sasvim približila onoj najvećeg svjetskog proizvođača Rusije koji proizvodi 11 milijuna barela dnevno.

"Teško je predvidjeti kolika će biti ta razlika (između Londona i SAD-a) jer ona ne reagira nužno na vijesti i naslove", napominju u savjetodavnoj tvrtki Petromatrix, upozoravajući na snažne oscilacije cijena na ta dva tržišta.

Na londonskom su tržištu cijene ovog tjedna pritisnuli navodi neimenovanih izvora za Reuters da Saudijska Arabija i Rusija razgovaraju o povećanju proizvodnje za nekih milijun barela dnevno kako bi se nadoknadio manjak u opskrbi iz Venezuele i Irana.

Vodeći su proizvođači inače dogovorili smanjenje proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno kako bi sveli globalne zalihe na petogodišnji prosjek i poduprli cijene.

>>> Cijene goriva: U BiH benzin jeftiniji dvije kune, u Srbiji jednu

U međuvremenu je izvor iz regije Perzijskog zaljeva za Reuters kazao da će povećanje proizvodnje biti postupno i pozornost se sada okreće sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom krajem mjeseca u Beču radi detalja.

Rusija će u roku od nekoliko mjeseci povećati proizvodnju na razinu na kojoj se nalazila prije stupanja na snagu sporazuma o ograničenju opskrbe, kazao je dužnosnik ruskog ministarstva energetike.

OPEC je jutros odvojeno objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 75,17 dolara, što je za 1,45 dolara više nego u prethodnom trgovinskom danu.

02. prosinac 2022 19:54