Aktualno
StoryEditor

Cijene nafte penju se na 80 dolara

22. Svibanj 2018.

Cijene nafte ponovo su u utorak porasle na međunarodnim tržištima prema razini od 80 dolara, poduprte zabrinutošću da bi smanjena proizvodnja u Venezueli i moguće smanjenje iranskog izvoza mogli dodatno ograničiti globalnu opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 44 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 79,66 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 27 centi višoj cijeni, od 72,51 dolar.

Cijene nafte trenutno su na najvišoj razini od kraja 2014. godine zahvaljujući sporazumu vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih, uključujući Rusiju, o ograničenju opskrbe, a dodatnu im potporu pruža i snažna globalna potražnja.

>>>Cijene nafte bujaju šesti tjedan zaredom

- Solidno svjetsko gospodarstvo, određeni poremećaji u opskrbi i optimistično raspoloženje posebice na naftnom tržištu stvaraju pozitivno okruženje (za rast cijena), tumači Norbert Ruecker iz švicarske banke Julius Baer.

Nastavak smanjenja venezuelanske proizvodnje

Vlada SAD-a uvela je nove sankcije Venezueli nakon što je predsjednik Nicolas Maduro na nedjeljnim izborima osvojio još jedan mandat. Analitičari smatraju da bi taj potez mogao dodatno ograničiti venezuelansku proizvodnju nafte koja je već na najnižoj razini u više desetljeća.

- Možemo očekivati ​​nastavak smanjenja venezuelanske proizvodnje, konstatira Tony Nunan iz tokijskog Mitsubishija.

>>>Cijena goriva najviša od 2015.

Cijene nafte podupiru i strahovanja od potencijalnog pada iranskog izvoza nakon izlaska Washingtona iz nuklearnog sporazuma s Teheranom i američke prijetnje sankcijama. Washington je jučer zaoštrio svoj stav prema Iranu.

Zbog problema u Venezueli OPEC je već nadmašio zacrtano smanjenje opskrbe pa bi Saudijska Arabija i drugi glavni proizvođači OPEC-a teoretski mogli povećati ponudu, iako se još nisu odlučili za takav potez. Njihovo je ograničenje opskrbe u velikoj mjeri uklonilo višak zaliha u industrijskim zemljama kada se uzmu u obzir prvobitni ciljevi sporazuma, pri čemu se one i dalje smanjuju.

>>>Europske burze jačaju, ponajviše u automobilskom i bankarskom sektoru

Procjenjuje se da će i najnovija izvješća iz SAD-a pokazati pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, i to za 2,8 milijuna barela, procjenjuju analitičari. Američki institut za naftu (API) objavit će izvješće tokom dana, a vlada sutra. Pritisak na cijene ublažava pak veća proizvodnja u Sjedinjenim Državama. Procjenjuje se da će proizvodnja nafte iz škriljaca u lipnju dosegnuti novu rekodnu razinu.

OPEC je jutros odvojeno objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 76,21 dolar, te je u odnosu na prethodni dan pala 26 centi.

03. listopad 2022 09:26