Aktualno
StoryEditor

Cijene nafte stabilizirane zbog američkih sankcija Iranu

09. Kolovoz 2018.

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 73 dolara nakon što je na snagu stupio prvi krug obnovljenih američkih sankcija Iranu, ublaživši utjecaj zabrinutosti za naftnu potražnju u kontekstu kinesko-američkog trgovinskog spora.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 72,45 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 2,37 dolara.

Značajnijih promjena u cijeni nije danas bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 66,98 dolara. Jučer je završio trgovanje u minusu 2,23 dolara.

>>>Pad saudijske proizvodnje podigao cijene nafte prema 74 dolara

Jučer je tržišta uzdrmala eskalacija trgovinskog sukoba između Sjedinjenih Država i Kine a uteg su bili i kineski podaci koji su pokazali usporavanje potražnje.

Kina je na pakete američkih carina jučer odgovorila najavom 25-postotnih carina na daljnjih 16 milijardi dolara američkog uvoza. To će utjecati na trgovinu širokim rasponom robe, od goriva i proizvoda od čelika, do automobila i medicinske opreme. Sirova nafta bit će izuzeta.

Zabrinutost za potražnju

Trgovinski rat uznemirio je globalna tržišta jer investitori strahuju da će eventualno usporavanje rasta dvaju najvećih svjetskih gospodarstava smanjiti potražnju za robom.

Uznemirenost je na tržištima nafte izazvao podatak koji je potaknuo zabrinutost za kinesku potražnju. Tako su službeni podaci pokazali da se kineski uvoz sirove nafte blago oporavio u srpnju nakon dva mjeseca pada, ali je i dalje na najnižoj razini u ovoj godini zbog smanjenja potražnje manjih neovisnih kineskih rafinerija.

>>>Cijene nafte pale prema 74 dolara zbog zabrinutosti za kinesku potražnju

Danas se pozornost tržišta usmjerila na američke sankcije Iranu, trećem proizvođaču nafte u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Obnovljene sankcije tek će od studenog izravno zahvatiti i iransku naftu, iako američki predsjednik Donald Trump želi da što više zemalja u cijelosti obustavi uvoz nafte iz te bliskoistočne zemlje.

>>>EU: Zaštitit ćemo svoje interese u Iranu, blokada sankcija SAD-a danas stupa na snagu

- Kako će to utjecati na situaciju s naftom najveća je izvjesna nepoznanica u ovoj godini. U najgorem slučaju, ako tržište ostane bez 1,5 milijuna do dva milijuna barela dnevno iranske nafte... svi će izračuni pasti u vodu i oni koji špekuliraju s padom cijena morat će se pripremiti za velike probleme, konstatira analitičar tvrtke PVM Oil Associates Tamas Varga.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 72,21 dolar, te je pala 37 centi u odnosu na prethodni radni dan.

07. listopad 2022 08:46