Aktualno
StoryEditor

Cijene nafte urušene više od 8 posto, zalihe u SAD-u rekordne

13. Ožujak 2017.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna potonule više od 8 posto jer su zalihe u SAD-u dosegnule rekordne razine, a američki proizvođači i dalje povećavaju proizvodnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela u petak na kraju trgovanja iznosila 51,37 dolara, što je 8,1 posto manje nego tjedan dana prije.

Na američkom je tržištu, pak, barel pojeftinio 9,1 posto, na 48,49 dolara.

Cijene nafte našle su se pod pritiskom od srijede kada je objavljeno da su tjedan dana prije zalihe u SAD-u ponovno snažno porasle, za 8,2 milijuna barela, na rekordnih 528,4 milijuna barela.

Rast zaliha pokazuje da američke kompanije povećavaju proizvodnju nafte, što umanjuje utjecaj smanjenja proizvodnje Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) koje su krajem prošle godine dogovorile rezanje proizvodnje za gotovo 1,8 milijuna barela dnevno u prvoj polovici ove godine.

"Ne vidimo da je smanjenje proizvodnje najvećih proizvođača nafte u svijetu doista utjecalo na prevelike zalihe", kaže Gene McGillan iz tvrtke Tradition Energy.

I dok se članice OPEC-a drže dogovora o smanjenju proizvodnje, SAD nije sudionik tog sporazuma, pa američke kompanije već dulje vrijeme povećavaju proizvodnju iz škriljca, koja je bila neisplativa dok su cijene nafte bile niže od 50 dolara po barelu.

"Nagli pad cijena zbog gomilanja američkih zaliha pokazuje da tržište i dalje zabrinjava odnos ponude i potražnje", kaže ekonomist NAB Groupa Phin Ziebell.

"Uteg za naftna tržišta"

Američki proizvođači planiraju povećati proizvodnju sirove nafte u Sjevernoj Dakoti, Oklahomi i drugim područjima gdje se kao resurs koriste naslage škriljaca.

Uz to, u petak je tvrtka Baker Hughes izvijestila da je prošloga tjedna broj bušotinskih postrojenja u SAD-u povećan za njih osam, što je već 18. rast u posljednjih 19 tjedana. Pritom je broj bušotinskih postrojenja dosegnuo 617, najvišu razinu od rujna 2015. godine.

Visoke zalihe i povećana proizvodnja u SAD-u stoga i dalje ostaju uteg za naftna tržišta.

OPEC je nedavno najavljivao da bi dogovor o smanjenju proizvodnje mogao produžiti i u drugoj polovici godine kako bi se uravnotežile prevelika ponuda i nedovoljno snažna potražnja.

No, prošloga su tjedna iz Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog proizvođača nafte, poručili američkim proizvođačima da ne bi trebali igrati na to da će OPEC nastaviti smanjivati proizvodnju kako bi neutralizirao povećanu američku proizvodnju iz škriljaca.

Riječju, nije sigurno da će OPEC i dalje smanjivati proizvodnju, dok je američki proizvođači povećavaju.

"Pritisak na cijene nafte posljedica su zabrinutosti trgovaca da OPEC neće nastaviti rezove u proizvodnji. Trgovci su doista zabrinuti zbog toga, pa ne bih isključio ni rizik da cijene nafte ponovno padnu ispod 40 dolara po barelu", kaže Tony Scott, direktor u tvrtki BTU Analytics.

19. srpanj 2024 20:06