Aktualno
StoryEditor

Cipras obećao veće plaće, mirovine, smanjivanje poreza

09. Rujan 2018.

Grčki premijer Aleksis Cipras obećao je u subotu veće plaće i mirovine i smanjivanje poreza idućih mjeseci i godina dok zemlja pokušava provesti reforme i ostaviti iza sebe osmogodišnje razdoblje rješavanja posljedica dužničke krize.

O svim mjerama poboljšavanja standarda razgovarat će se s vjerovnicima, kazao je Cipras u subotu u govoru na otvaranju trgovinskog sajma u Solunu.

"Odlučni smo ispuniti dogovor (s vjerovnicima)", dodao je.

>>> Grčka uspješno okončala treći dio programa financijske pomoći

Otvaranje priredbe zasjenjeno je prosvjedima tisuća Grka koji su izašli na ulice Soluna kako bi prosvjedovali protiv vladinih mjera štednje i visoke nezaposlenosti.

Poruke "Hoćemo radna mjesta a ne beskrajne poreze!" prevladavale su na transparentima prosvjednika.

Prema Ciprasu grčki bi BDP trebao porasti 2,5 posto ove godine, a nezaposlenost je s 27,5 posto prije četiri godine pala na sadašnjih 19,1 posto.

On je najavio da će se nezaposlenost u sljedećih pet godina smanjiti dodatnih deset posto.

Cipras je obišao sajam s američkim ministrom trgovine Wilburom Rossom koji je kazao kako su američke tvrtke spremne ulagati u Grčku.

>>> Dijsselbloem: Tražili smo previše od Grčke u zamjenu za pomoć

Mediji prenose da su američke tvrtke već izrazile interes za preuzimanjem dva grčka brodogradilišta.

Grčka je 20. kolovoza uspješno dovršila treći i završni krug programa spašavanja posrnulih državnih financija zaključujući tako osmogodinje razdoblje u kojemu se uz pomoć međunarodnih kreditora rješavala dužnička kriza i zemlja zadržala u eurozoni.


[mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]Pratite Lider na društvenim mrežama


 

07. lipanj 2023 10:09