Aktualno
StoryEditor

CRO Commerce 2023: Online trgovina strelovito raste zahvaljujući AI tehnologiji i modernoj logistici

02. Listopad 2023.
CroCommerce konferencija

Na petoj konferenciji o online prodaji predstavljeni su rezultati istraživanja o navikama hrvatskih kupaca te je istaknuto kako online prodaja konstantno raste i danas zauzima značajnih 13 posto udjela u ukupnoj maloprodaji Hrvatske. Konferencija je okupila više od 500 trgovaca, logističara te IT i marketing stručnjaka iz Hrvatske i regije.

Predsjednik udruge eCommerce Hrvatska, Marcel Majsan, pozdravljajući prisutne, naglasio je kako je konferencija nastala iz redovitih mjesečnih edukacija koje udruga eCommerce Hrvatska organizira od 2015. godine.

- Danas smo došli do jubilarne pete konferencije koju smo organizirali u partnerstvu s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu, a tema ovogodišnje konferencije je umjetna inteligencija i njezin utjecaj na online poslovanje - poručio je Majsan u svom pozdravnom govoru.

Darko Draženović je u svom izlaganju rekao da je Hrvatska pošta u logističke kapacitete uložila 160 milijuna eura dodajući kako se pritom puno ulagalo u vozni park pa je tako udio električnih vozila u floti HP-a danas premašio 15 posto.

- U paketnu industriju će se i u godinama koje dolaze puno ulagati. Trendovi idu u smjeru primjene umjetne inteligencije, robotizacije i automatizacije, što će u sve većoj mjeri zamjenjivati manualni rad. Uz to, veliki je naglasak i na prijenosu podataka pa se mogu očekivati i velike investicije u super brza kvantna računala. Bez IT-a se ne može funkcionirati -  naglasio je Draženović.

Prema njegovim riječima, europski trendovi okrenuti su sve bržoj, produktivnijoj i ekološki osviještenoj dostavi pa će veliki izazov predstavljati ostvarenje cilja da transport bude klimatski neutralan do 2050. godine. U svojoj je prezentaciji predstavio funkcionalnosti Paket24 usluge koju nudi Hrvatska pošta, naglasivši da u ovom trenutku drže oko 25 posto hrvatskog tržišta paketne dostave. Podsjetio je na to da 75 posto hrvatskih potrošača kupuje online te da je pandemija utjecala na rast broja korisnika i promjene potrošačkih navika u cjelini.

S time su se složili i predavači iz DPD Croatia, koji su predstavili rezultate e-shopper barometer istraživanja koje je ova kompanija provela sedmu godinu zaredom na velikom broju europskih tržišta. Istraživanje je uključilo 36 tisuća intervjua pri čemu je na svakom pojedinom tržištu sudjelovalo između 800 i 1.500 ispitanika.

Tri četvrtine Hrvata kupuje online, od čega njih 40 % to čini redovito

Snježana Stanić iz DPD-a je istaknula kako se poslovno okruženje snažno mijenja i da je na navike potrošača najviše utjecala pandemija koja je pojedine trendove ubrzala za najmanje pet godina. Ona je pritom navela kako je, prema spomenutom istraživanju provedenom 2022. godine, broj online kupaca u Hrvatskoj porastao sa 68 posto na 75 posto.

- To znači da tri četvrtine Hrvata kupuje online pri čemu je udio redovitih kupaca 40 posto, što je blizu europskog prosjeka od 45 posto. To je osobito važno ako se zna da redovni kupci realiziraju 84 posto svih kupnji -  naglasila je Stanić dodajući kako se s 13 posto udjela online trgovine u ukupnoj maloprodaji u Hrvatskoj približavamo europskom prosjeku od 15,4 posto.

Među ostalim nalazima istraživanja istaknula je kako žene čine 62 posto svih online kupaca, da je praktičnost online kupcima vrlo visoko na listi prioriteta te da se najviše kupuju moda, obuća i kozmetika.

- Čak 77 posto ispitanika navode da im online kupnja štedi vrijeme i novac i smanjuje razinu stresa. Osim toga, posebno je zanimljivo kako Hrvati više od prosjeka istražuju ponude i popuste tražeći povoljniju ponudu - rekla je Stanić dodajući kako 68 posto hrvatskih online kupaca kupuje na stranim web stranicama, a najčešće su to web trgovine iz Kine, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva.

eCommerce u regiji ide naprijed

Na konferenciji je održano nekoliko panela na kojima se raspravljalo o sadašnjim i budućim trendovima koji će utjecati na smjer razvoja e-trgovine. Prvi među njima, pod naslovom ‘Future of eCommerce in Adria Region‘, okupio je predstavnike eCommerce sektora iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Bugarske i Slovenije, a panel je moderirao Marcel Majsan, predsjednik udruge eCommerce Hrvatska.

Sudionici panela osvrnuli su se na izazove koji utječu na razvoj sektora na ovim tržištima složivši se kako se iz godine u godinu rade značajni koraci naprijed. Ipak, značajne razlike među tržištima svakako postoje pa je tako Orhan Gazibegović iz Bosne i Hercegovine naglasio kako prema stupnju zrelosti tamošnje tržište za hrvatskim zaostaje tri do pet godina.

Simon Terbovšek iz Slovenije pak je naglasio kako je godišnji promet online trgovine na tom tržištu premašio 900 milijuna eura rekavši da se pritom u posljednjih nekoliko godina bilježi streloviti rast.

- Slovenija ima izuzetno razvijeno e-commerce tržište, što ponajbolje ilustrira podatak da čak 82 posto stanovnika kupuje online -  rekao je Terbovšek.

Panelisti su se složili kako je pandemija snažno utjecala na razvoj web trgovine i da su napravljeni značajni koraci prema naprijed. Sindrom prve kupovine, kako su ga nazvali, zapravo govori o tome da kada kupac obavi prvu online kupnju, vjerojatno će je ponoviti i s vremenom steći naviku kupovine preko interneta.

Ipak, jedan od najvećih problema s kojima se suočavaju web trgovci, ali i logističari, ogleda se u tome što kupci i dalje uglavnom biraju plaćanje pouzećem odnosno prilikom preuzimanja robe, iako kartično plaćanje postaje sve popularnije od kada su kupci počeli koristiti online wallete poput KEKS Paya i Aircasha.

Kao jedan od ključnih aspekata na čemu treba raditi cijela ecommerce zajednica označeno je podizanje razine povjerenja kod online kupaca na čemu trebaju raditi svi dionici ovog sektora, a kao jedan od korisnih alata koji tome može pomoći je isticanje oznake povjerenja, poput Trusted Shopa, koju izdaje udruga eCommerce Hrvatska za sve svoje članove koji ne krše pravila eCommerce Kodeksa ponašnja.

Paketomati i prekogranična prodaja

‘Kako odabrati partnera za dostavu malih paketa‘ bio je naslov panela koji je dobio najviše pitanja iz publike, što ne čudi obzirom da su na njemu sudjelovali predstavnici većine logističkih operatera koji nude tu uslugu na hrvatskom tržištu: Luka Škacan (Hrvatska pošta), Mislav Podnar (Wolt Drive), Mislav Jelavić (BoxNow), Hrvoje Božić (OEX), Robert Trtanj (DPD), Snježana Poljanek (DHL), David Kranjec (MBE) i Dean Pilipović (GLS).

Ovako reprezentativan panel pokušao je dati odgovore na glavna pitanja koja stoje pred cijelim sektorom. Jedan od aktualnih trendova je sve veći udio dostava na pickup point lokacije ili paketomate te se očekuje i daljnji rast u tom području pa praktički svi operateri navode kako planiraju ulagati u širenje vlastite mreže i tako se dodatno približiti krajnjim korisnicima.

Ujedno je rečeno kako bi dostava na paketomate trebala imati nižu cijenu od dostave na kućnu adresu kako bi se online kupce dodatno motiviralo za odabir te opcije i tako ubrzalo cijeli proces dostave. U tom je dijelu važno surađivati s trgovcima kako bi se ostvarili benefiti za sve jer istraživanja pokazuju kako se na taj način štedi vrijeme, kupac je zadovoljan te se čak 85 posto njih vraća i ponovno kupuje na web shopu.

Kvaliteta, fleksibilnost i brzina dostave tri su kriterija označena kao ključni za daljnji razvoj e-trgovine te je ukazano na nužnost da web shopovi imaju jasniju i transparentniju komunikaciju prema krajnjem korisniku. Kao odgovor na navike domaćih kupaca koji preferiraju plaćanje pouzećem, logistički operateri su najavili da će njihovi dostavljači u sve većoj mjeri biti opremljeni POS uređajima te prilikom dostave provoditi kartičnu naplatu od kupaca.

Snježana Poljanek iz DHL-a upozorila je na to da su hrvatski trgovci previše fokusirani na domaće tržište i na zemlje u okruženju i da pritom propuštaju ponuditi svoje proizvode na šire europsko ili svjetsko tržište. Rekla je kako čak 55 posto europskih kupaca kupuje na web shopovima sa sjedištem u EU-u i da se tu nudi veliki neiskorišteni potencijal i za hrvatske web trgovce.

- Samo se treba odvažiti - poručila je Poljanek.

Više od 500 posjetitelja pratilo 22 predavanja na dvije pozornice

Uz bogat program u velikoj dvorani Ekonomskog fakulteta koja je predstavljala Main Stage konferencije, po zanimljivosti i praktičnosti nimalo nije zaostajao niti program na Workshop Stageu koji je bio prožet stručnim predavanjima i tematskim panelima.

Sudionici su mogli ocijeniti sva predavanja na obje pozornice, a najbolje ocijenjenjeno je bilo predavanje marketinškog stručnjaka Istoka Pavlovića, na temu ‘Kreiranje prodajnih stranica pomoću umjetne inteligencije‘.

Peta konferencija u organizaciji trgovaca CRO Commerce 2023 Powered by Paket24 održana je uz podršku Hrvatske pošte kao glavnog sponzora te u partnerstvu s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

29. travanj 2024 11:33