Aktualno
StoryEditor

Damping: Austrijska tvrtka kažnjena s 22 milijuna eura zbog ‘jeftine radne snage‘ iz Hrvatske

09. Kolovoz 2017.

Austrijski zakon o suzbijanju dampinga plaća i prava iz radnog odnosa mogao bi odvratiti kompanije od dodjele poslova jeftinijim podizvođačima iz istočne Europe i predstavlja povredu propisa Europske unije, ustvrdilo je u podnesku Europskoj komisiji austrijsko udruženje inženjerskih tvrtki.

Austrijsko udruženje metalno-tehničke industrije izvijestilo je u utorak navečer da se požalilo Europskoj komisiji na austrijski zakon kojim se poduzeća nastoji odvratiti od angažmana jeftinije radne snage, prenosi u srijedu Reuters.

Taj zakon otežava austrijskim poslovnim grupama rad sa stranim radnicima, upozorili su iz udruženja.

Kao noviji primjer navode slučaj austrijske inženjerske grupe Andritz, kojoj je odrezana kazna od oko 22 milijuna eura zbog angažmana izvođača sa sjedištem u Hrvatskoj u sedam milijuna eura vrijednom projektu u Austriji.

>>>Tolušić i Petir o zabrani nepoštene trgovačke prakse u opskrbi hranom, dampingu

Posrijedi je bio posao popravka kotla u tvornici celuloze Poels koji je 2014. godine dodijeljen Andritzu. Austrijska tvrtka za projekt angažirala neimenovanog podizvođača iz Hrvatske, pri čemu neki hrvatski mediji pišu da je riječ o tvrtki Đuro Đaković Montaža iz Slavonskog Broda.

Među referencama navedenim na internetskoj stranici Đuro Đaković Montaža navodi i "demontažu i montažu kotla" u austrijskoj TE Poels 2014. godine. Kao naručitelj posla naveden je Andritz Energy & Environment AG.

Austrijska je kompanija za taj posao angažirala 200 radnika neimenovane hrvatske kompanije, prenosi pak austrijska agencija APA, da bi krajem prošle godine četiri člana Andritzove uprave bila kažnjena novčanom kaznom zbog kršenja zakona o prilagodbi ugovora o radu i o zapošljavanju inozemnih radnika. Kompanija se žalila na kaznu.

Odvraćanje od angažmana stranaca

Plaće u Austriji više su nego u istočnim susjedama mnoge među kojima su članica Europske unije, ističe Reuters. Vlada u Beču postrožuje pak zakone kako bi odvratila domaće kompanije od angažmana stranaca, što se pak kosi s načelom slobodnog protoka ljudi, roba, usluga i kapitala na razini Europske unije.

"Udruženje metalnotehničke industrije već je u ožujku podnijelo žalbu... Europskoj komisiji protiv pojedinih aspekata (zakona o dampingu plaća i prava iz radnog odnosa) koji se kose sa zakonima Unije", poručili su sinoć iz udruženja.

"Slučaj Andritz pokazuje... da je dodjela (posla) inozemnim kompanijama praktično onemogućena", dodaje se.

Čelnik udruženja Christian Knill upozorava u jučer objavljenom priopćenju da austrijsko tumačenje tog zakona predstavlja "trajnu prijetnju" za kompanije, dodajući kako očekuje njihovo postupno povlačenje s austrijskog tržišta ako se takva praksa nastavi.

Izvršni direktor Andritza Wolfgan Leitner izjavio je tako prošlog tjedna za ORF radio da ga zakon sili da preseli proizvodnju u inozemstvo i da će Austrija vjerojatno izgubiti radna mjesta.

26. travanj 2024 02:06