Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

12. Listopad 2018.

Najavljujemo najvažnije događaje za petak, 12. listopada.

ZAGREB - Nastavak 9. sjednice hrvatskog Sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

VIROVITICA - Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović boravi drugi dan u Virovitičko-podravskoj županiji. U Virovitici će posjetiti Osnovnu školu Vladimir Nazor, gdje će održati predavanje o hrvatskoj povijesti, a zatim ide u Slatinu. Ondje će posjetiti tvrtku Marinada d.o.o. (u 10 sati, Ul. Nikole Šubića Zrinskog 28). te dječji vrtić „Zeko“, Sajam i Zavičajni muzej. Iz Slatine ide u Općinu Voćin, gdje će položiti cvijeće na Spomenik poginulim žrtvama Domovinskog rata, susresti se s građanima te posjetiti Park Prirode Papuk (Jankovac). Zatim će u Četekovcu, Općina Mikleuš, položiti cvijeće na spomen-obilježje na Mjesnom groblju, te otići u Orahovicu. U Orahovici će nakon posjeta Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo – Sveučilišni studij Preddiplomski i Diplomski fizioterapije, obići tvrtku Pan-parket d.o.o. (15.20 sati, Ulica Vladimira Nazora 110). Posjetit će i Plivački klub "Orahovica“ te Poliicjsku postaju. Zatim se vraća u Mikleuš, gdje će nazočiti obilježavanju Dana Općine.

ZAGREB - Klub zastupnika GLAS-a i HSU-a održat će konferenciju za novinare na temu: "Dopis hrvatskih biskupa ravnateljima škola o obvezatnosti nastave vjeronauka u kontekstu Prijedloga zaključka o pokretanju postupka pregovora o izmjenama Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske, koji je Klub zastupnika GLAS-HSU uputio u saborsku proceduru“. Novnarima će se obratiti predsjednica GLAS-a saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš, zastupnik Goran Beus Richembergh te predsjednik Programskog vijeća GLAS-a Igor Kolman (u 10 sati, Hrvatski sabor, dvorana Ivana Kukuljevića, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Svečanost uručivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva "Internacionalizacija visokog obrazovanja“ iz Europskoga socijalnog fonda (ESF), Operativnoga programa "Učinkoviti ljudski potencijali” 2014. - 2020. Na svečanosti će biti uručeni ugovori dobitnicima bespovratnih sredstava za 30 projekata ukupne vrijednosti 50 milijuna kuna. Ugovore će uručiti ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. U svrhu poboljšanja kvalitete i relevantnosti visokog obrazovanja internacionalizacijom, javna i privatna visoka učilišta prijavila su projekte te će provoditi aktivnosti razvoja, uspostave i/ili izvedbe združenih studija (diplomskih i poslijediplomskih) na stranim jezicima te razvoja i/ili izvedbe studijskih i/ili obrazovnih programa te modula i kolegija na stranim jezicima u području prirodnih, biotehničkih i tehničkih znanosti, biomedicine i zdravstva (10 sati, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, multimedijalna dvorana u prizemlju, Donje Svetice 38).

ZAGREB - Pod nazivom ‘Đir po OBZOR-u 2020 IRB-a: Od OBZOR-a do kapitalnog projekta O-ZIP-a", institut Ruđer Bošković (IRB) predstavnicima medija predstavit će projekte financirane sredstvima iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije - OBZOR 2020. Riječ je o projektima s naglaskom na izvrsnost znanstvenika te inovativnost istraživanja koji su stvorili temelje za ostvarenje kapitalnog strukturnog projekta "Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu (O-ZIP)". Nakon uvodnih prezentacija i pozdrava dr. sc. Davida M. Smitha, ravnatelja IRB-a, predstavnike medija očekuje "znanstveni turistički vlakić" ZET-a koji će ih provesti po odabranim OBZOR 2020 lokacijama na IRB-u. Događanje je zamišljeno kao druženje znanstvenika i novinara, kojima će tijekom posjete biti omogućeno da se iskušaju u pokusima koje su za njih pripremili znanstvenici IRB-a. Trenutno je na IRB-u aktivno deset projekata iz programa OBZOR 2020 u različitim područjima istraživanja od fizike, biofizike, molekularne biologije te ICT-a (10 sati u dvorani III. krila Instituta Ruđer Bošković, Bijenička cesta 54).

ZAGREB - Javno predstavljanje projekta In-Lo-Re (Croatian eInvoicing for Local and Regional Authorities) kojem je glavni cilj daljnja transformacija javnog i državnog sektora za uvođenje digitalnih procedura u procese fakturiranja te ostvarivanje svih prednosti koje elektroničko fakturiranje i eRačun donose. Riječ je o dosad najvećem projektu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta koji sufinancira Europska komisija. Ukupna vrijednost projekta iznosi nešto više od milijun eura od čega je 75 posto odnosno oko 6 milijuna kuna prihvatljivo i odobreno za sufinanciranje iz CEF Telekom programa. Projekt je započeo 3. rujna 2018. te završava 3. rujna 2019. godine. Na predstavljanju se očekuje i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat (11 sati, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Avenija Vukovar 78).

ZAGREB - Turistička agencija Kompas Zagreb na konferenciji za medije izvijestit će o novostima i problematici u svom poslovanju (12,00 sati, Andrije Hebranga 34).

ZAGREB - Turistička industrija u svijetu i u idućim će godinama snažno rasti s dosezanjem oko 2,4 milijarde međunarodnih turističkih dolazaka do 2030., u čemu će prednjačiti turisti iz Kine, Francuske i SAD-a, nova su predviđanja analitičke kuće Euromonitor International.

ZAGREB - Na kraju kolovoza četiri hrvatska obvezna mirovinska fonda (OMF) imala su ukupno 1,885 milijuna članova, što je 59,3 tisuće više nego godinu dana ranije, dok je imovina fondova premašila 97 milijardi kuna, pokazuju podaci Hanfe.

19. travanj 2024 17:32