Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

16. Studeni 2017.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za četvrtak, 16. studentoga:

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (10 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2). Na dnevnom redu je, uz ostalo, prijedlog izmjena i dopuna Zakona o posebnom porezu na motorna vozila.

ZAGREB - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nazočit će promociji knjige "Nestali u Domovinskom ratu". Predviđeno je prigodno obraćanje Predsjednice Republike (11 sati, Hrvatsko novinarsko društvo, Perkovčeva 2). Predsjednica Republike Hrvatske uručit će odlikovanja pripadnicima 204. brigade Hrvatske vojske (15 sati, Ured predsjednice Republike, Pantovčak 204). Predsjednica će nazočit Svetoj misi zahvalnici u prigodi 5. obljetnice oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Zagrebačkoj katedrali i promociji fotomonografije "Specijalna policija u Domovinskom ratu" (18 sati, Dvorana Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, Kaptol 29a)

ZAGREB - Nastavak 6. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Trg Svetog Marka 6). Sabor će raspravljati o prijedlozima zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG) i o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi te izboru nove pravobraniteljice za djecu.

ZAGREB - Nastavak sjednice saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor (10 sati, Hrvatski sabor, dvorana Ivana Mažuranića, Trg sv. Marka 6). Predloženi dnevni red uključuje davanje iskaza svjedoka, odnosno saslušanje svjedoka prema sljedećem rasporedu: Željko Rohatinski (10 sati), Josip Petrović (12 sati), Borislav Škegro (13 sati) i Zoran Jašić (15 sati).

ZAGREB - Posljednjeg dana javne rasprave o studiji utjecaja na okoliš za hidroenergetski sustav (HES) Kosinj, u organizaciji Zelene akcije i WWF Adrije ispred Ministarstva zaštite okoliša i energetike održava se akcija "Kosinjskoj dolini treba razvoj, a ne potapanje!" (10 sati, Zagreb, Eurotower, Radnička cesta 80). Projekt, između ostalog, uključuje plan potapanja Kosinjske doline, odnosno, triju sela, te iseljavanje njihovih stanovnika.

ZAGREB - Na suđenju bivšem HDZ-ovom ministru Božidaru Kalmeti, u HAC-ovoj grani afere Remorker, trebao bi svjedočiti Igor Premilovac koji je sporazumno osuđen nakon priznanja da je preko njegovih tvrtki izvlačen novca iz javnih cestarskih tvrtki. Optuženici koji se ranije nisu nagodili s tužiteljstvom u potpunosti odbacuju optužbe da su pod Kalmetinim okriljem stvorili mrežu koja je navodno izvukla preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Kalmetu se, osim toga, tereti i da je narudžbom promidžbenog filma Prometna renesansa Hrvatske od agencije Fimi media ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna (9 sati, Županijski sud u Zagrebu, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Udruga radničkih sindikata Hrvatske i bivših radnka TŽV Gredelj d.o.o. u stečaju održat će konferencijiu za medije pod nazivom "Konačno istina! Sindikati upozoravali na nered u Gredelju i nitko nije reagirao!" (10 sati, prostorije Udruge radničkih sindikata Hrvatske, Kralja Držislava 4).

ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) predstavit će stručne radove o koristima i troškovima uvođenja eura u Hrvatskoj. Središnja banka time nastoji pridonijeti stručnoj raspravi o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj, radovi su objavljeni kao publikacije HNB-a, a njihovi su zaključci ugrađeni u tekst Eurostrategije (9,00 sati, HNB, Trg hrvatskih velikana 3).

ZAGREB - Na predbožićnom sajmu "Hrvatski otočni proizvod", koji će se u središtu Zagreba održati od 16. do 25. studenoga, predstavit će se 37 otočnih proizvođača. Ta će se manifestacija odvijati u sklopu predbožićnih aktivnosti na Trgu bana Jelačića, u stakleniku postavljenom između Radićeve ulice i Splavnice, a otvorit će je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (13,00 sati, Trg bana Jelačića, staklenik postavljen između Radićeve ulice i Splavnice).

ZAGREB - Treća međunarodna konferencija o sigurnosti u turizmu SIGTur okupit će stručnjake iz regije i Europe koji se bave sigurnošću u turizma (9,00 sati, Hotel Westin, Kršnjavoga 1).

SPLIT - U sklopu 19. turističko-poslovne burze Put, koja se u Splitu održava od 15. do 17. studenoga, organizatori varaždinska agencija DMK Val 042 i suorganizatori Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) dodijelit će nagrade "Simply the Best" za kvalitetu, inventivnost i kreativnost u turizmu (13,00 sati, Hotel Park).

29. travanj 2024 14:52