Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj - Posljednja prilika za usvajanje proračuna u Ličko-senjskoj županiji

10. Srpanj 2019.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za srijedu, 10. srpnja:

ZAGREB - U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture bit će predstavljen novi sustav naplate cestarine u Republici Hrvatskoj. Novi će sustav predstaviti predstavnici Ministarstva te španjolske tvrtke IDOM koja je 2018. godine na međunarodnom natječaju odabrana za izvođača studije novog sustava naplate cestarine (10 sati, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Prisavlje 14).

ZAGREB - HUP-Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti na konferenciji za novinare će predstaviti analizu ICT sektora za 2018. i prijedloge mjera za zadržavanje radne snage i snažniji razvoj sektora (11 sati, HUP, Radnička cesta 52/1).

DUBROVNIK - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočit će predstavljanju programa 450. obljetnice Marina Držića (12 sati, Dom Marina Držića).

ZAGREB - Hrvatski sabor u srijedu će raspraviti šest točaka, među kojima i izmjene Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojim SDP-ov zastupnik Arsen Bauk traži besplatni trajektni prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju (9,30 sati, Trg Sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica zagrebačke Gradske skupštine (9 sati, Stara gradska vijećnica, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5/I., dvorana "A"). S predloženog dnevnog reda bit će povučen prijedlog izmjena Generalnoga urbanističkog plana (GUP). Zagrebački gradonačelnik najavio je u utorak kasno poslijepodne na konferenciji za novinare da će povući taj prijedlog jer je Ministarstvo graditeljstvo zatražilo dopunu. Na dnevnom redu su i prijedlozi zaključaka Kluba gradskih zastupnika SDP-a i Naprijed Hrvatska! o namjeri uništenja Hipodroma te o peticiji građana Gradske četvrti Peščenica - Žitnjak. Na dnevnom redu su i Bandićevi prijedlozi zaključaka o davanju suglasnosti Zagrebačkom holdingu i Zagrebačkom velesajmu na dugoročno zaduživanje kod Erste&Steiermarkische Bank.

GOSPIĆ - Sjednica Županijske skupštine Ličko- senjske županije na kojoj bi se trebalo odlučiti o usvajanju županijskog proračuna. Posljednji zakonski rok za usvajanje proračuna je 10. srpnja jer je sadašnji saziv Skupštine konstituiran 11. travnja, prije devedeset dana, koliko traje rok za usvajanje proračuna. Ne bude li usvojen proračun slijede novi izbori za župana i skupštinu (11 sati, Budačka 55).

ZAGREB - Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget održat će prosvjed pod nazivom "Crveni karton za GUP" ispred zagrebačke Gradske skupštine (8,30 sati, ispred zgrade Gradske skupštine, Ćirilometodska ulica 5. Izjave medijima bit će u 8,40 sati). I Živi zid je najavio da će sudjelovati u tom prosvjedu ispred Gradske uprave.

ZAGREB - Konferencija za medije Instituta za promicanje i razvoj doline Neretve radi promocije akcije "Veliko srce za djecu Neretve", koja je nastala zbog geografske odsječenosti i nedostatne medicinske skrbi za stanovnike doline. Cilj je skupiti 500 tisuća kuna za sanitetsko vozilo i medicinsku opremu kako bi se pacijentima omogućio brži put do bolnice (11 sati, Hotel International, dvorana Kornat, Miramarska 24).

ZAGREB - Otkrivanje spomen-ploče časnim sestrama i liječnicima KBC Sestre milosrdnice za hrabar čin liječenja velikog broja pripadnika židovskog naroda za vrijeme II. svjetskog rata. Na samom događaju bit će održano i kratko predavanje gdje će biti ispričane nove, do sada neotkrivene intrigantne priče, svjedočanstva i podaci koji bacaju jedno potpuno novo svjetlo na te događaje. Između ostalih, govorit će predsjednik Hrvatskog sabora i pokrovitelj Gordan Jandroković i ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak (11,30, Atrij KBC-a Sestre milosrdnice, Vinogradska cesta 29).

ZAGREB - U sklopu manifestacije "Tesla & friends", kojom se obilježava 163. znanstvenikov rođendan u Smaragdnoj dvorani Hotela Esplanade dodijelit će se godišnja nagrada "Nikola Tesla, genij za budućnost". Festival počinje 9. srpnja, a zadnjega dana, 11. srpnja održat će se konferencija na temu "Putovima Nikole Tesle: Tesla od Smiljana do New Yorka" (19,30 sati, Hotel Esplanade, Mihanovićeva 1).

17. travanj 2024 00:27