Aktualno
StoryEditor

David Kovačić: U nabavi se primjenjuje vrlo malo novih tehnologija

08. Studeni 2018.

Deloitteovo novo godišnje globalno istraživane stavova direktora nabave pokazalo je ponovno kako suradnja s dobavljačima ili povezivanje inovacija dobavljača s tvrtkama ostaje u sjeni glavnog cilja nabave – ostvarenje troškovnih ušteda. I dalje su klasične nabavne strategije okrupnjavanja volumena na manje dobavljače, smanjenje ukupno životnih troškova sirovina i usluga te poticanje konkurencije između dobavljača TOP 3 poluge koje se pokazuju najučinkovitijima u dostizanju ciljeva ušteda i nabave.

>>> Otvorena 13. konferencija o nabavi

Ovom prilikom David Kovačić iz tvrtke Deloitte predstavio je istraživanje provedeno među direktorima nabave. Gdje je nabava danas i prati li trendove bilo je pitanje postavljeno na početku izlaganja.

„Ako želimo da nabava odgovara na trendove onda je potrebno promijeniti načine na koje se radi. Ciljevi nam trebaju biti smanjenje troškova, razvoj novih proizvoda te transparentnost nabavnog lanca“, rekao je Kovačić i dodao. „Trenutno su tri područja u nabavi u kojima se vidi dinamika, a to su talenti i vodstvo, vrijednost i suradnja te digitalna nabava“.

Što se vodstva tiče, postoji nekoliko glavnih elemenata lidera nabave koji bi svaki lider trebao posjedovati. To su: zastupanje interesa, donošenje strateških odluka, privlačenje talenata, transparentnost, vodstvo, digitalna nabava i balance scorecard.

Vrijednost i suradnja

Prvo dinamično područje je vrijednost i suradnja.

„U usporedbi s 2017. godinom nisu zabilježene značajne promjene u strategijama nabave koje su trebale isporučiti dodanu vrijednost. Ipak, uočljiv je porast fokusa na smanjenje troškova životnog ciklusa i vlasništva“, kazao je Kovačić. Ulaganje u talente još je jedan od ključnih segmenata, ali istraživanje je pokazalo kako je ulaganje u talente u padu te da je uočljiv nedostatak ulaganja u zaposlenike. „Najviše se ulaže u treninge koji nisu vezani uz nabavu“, dodao je Kovačić.

Beaumont: U želji da skočimo od parnog stroja do Tesle najčešće dobijemo ‘parnu Teslu‘

Digitalna nabava

Voditelji su svjesni potencijala, ali realnost je ipak malo drugačija – a to je da se vrlo malo novih tehnologija primjenjuje u nabavi. „Trenutno se u nabavi najviše primjenjuje analiza podataka, dok je stopa uvođenja novih tehnologija niža od očekivanog“. Kao najveću prepreku u primjeni digitalne tehnologije u nabavi više od 45 posto ispitanih voditelja nabave je navelo da su smanjena integracija i nezadovoljavajuća kvaliteta podataka glavne prepreke u primjeni digitalne tehnologije u nabavi.

>>> Hervé Legenvre: Nije bitno samo biti digitaliziran, bitno je biti povezan

Za kraj, Kovačić je naveo nekoliko najvažnijih poboljšanja koje svaki voditelji nabave moraju napraviti.

„Kako bi napredovali svaki voditelj bi trebao osvježiti nabavnu strategiju za top 15 kategorija nabave, ojačati odnose unutar tvrtke, uložiti u razvoj i edukaciju, ubrzati digitalizaciju i proširiti baze dobavljača“, zaključio je David Kovačić.

Iskustva Atlantic grupe

Iskustva Atlantic grupe u digitalizaciji prenio je sudionicima konferencije o nabavi Mladen Pejković, stariji izvršni direktor za transformaciju i IT. Prema njemu, proces je provođen u dvije faze, pri čemu su u prvoj koja je trajala tri godine, sređeni temelji (povezivanje i strukturiranje podataka, prelazak u ‘oblak‘, uvođenje napredne analitike, pa čak i prognoziranje vjerojatnosti odlaska zaposlenika), dok je u drugoj počelo razmišljanje o digitalizaciji kompletne kompanije, što je proces koji trenutačno traje i uključuje sve odjele u Atlanticu, pa tako i nabavu.

[caption id="attachment_366765" align="aligncenter" width="750"] Mladen Pejković, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Neki od procesa digitalizacije u ovom pogledu uključuju snažnu automatizaciju logistike, stvaranje nabavne platforme, kao i robotizaciju onih jednostavnijih zadataka koji opterećuju ljude. Napredna analitika, objasnio je Pejković, može modelirati i predviđati prodaju, pa time i utjecati na efikasnije djelovanje marketinga, proizvodnje i nabave.

Autori: Jozo Knez i Vanja Figenwald

24. lipanj 2022 07:48