Aktualno
StoryEditor

Deutsche Bank zaključio tromjesečje s gotovo 10 posto nižim prihodima

26. Listopad 2017.

Najveća njemačka banka Deutsche Bank u četvrtak je izvijestila o padu prihoda u trećem kvartalu koji zrcali niže prihode u segmentu investicijskog bankarstva i posljedice opsežnog restrukturiranja.

Prihodi njemačkog bankarskog diva u trećem su ovogodišnjem kvartalu prema istom razdoblju lani skliznuli za 9,6 posto, na 6,8 milijardi eura, pokazalo je poslovno izvješće.

Neto dobit u istom je razdoblju dosegnula 649 milijuna eura, nasuprot 278 milijuna eura u istom razdoblju prošle godine. Njezin je skok nadmašio očekivanja analitičara, napominju u Deutsche Banku.

>>>ZABA: Dobit prepolovljena zbog rasta troška vrijednosnih usklađenja plasmana

Niži prihodi odražavaju pak 36-postotni pad prihoda u profitabilnom odjelu za trgovanje obveznicama, zbog manje aktivnosti klijenata na stabilnijim tržištima, s nižom razinom oscilacija. Time je Deutsche Bank zabilježio još lošiji rezultat od sličnih američkih banaka koje su u istom razdoblju u trgovanju s obveznicama u prosjeku zabilježile 22 posto niže prihode.

- Iako su uvjeti za ostvarivanje prihoda ponovo bili izazovni, ostvarili smo značajan napredak u našim ključnim inicijativama, drži izvršni direktor John Cryan, prema priopćenju.

Dodatni su razlog nižih ukupnih prihoda Deutsche Banka u trećem tromjesečju tvrdokorno niske kamatne stope i troškovi restrukturiranja.

Deutsche Bank provodi restrukturiranje koje obuhvaća integraciju poslovanja s građanima njezinog Postbanka, kao i djelomičnu prodaju dijela poslovanja s upravljanjem imovinom.

- Uvjereni smo da će rezultati poduzetih napora polagano postati očiti u kvartalima i godinama koji dolaze, naglašava Cryan.

Upozorava ipak da bi se otežani tržišni uvjeti mogli nastaviti i u četvrtom kvartalu.

Ukupni je udio Deutsche Banka u svjetskom tržištu investicijskog bankarstva pao s 3,6 na 3,3 posto dijelom i slijedom njihove odluke da efikasnije organiziraju poslovanje. Sada pokušavaju vratiti izgubljeno strateškim angažmanom poslovnog čelnika i obnovljenom isplatom bonusa.

Pravni sporovi

Iza banke se još vuku i repovi pravnih sporova, u čitavom nizu predmeta, od sporne uloge u prodaji toksičnih američkih vrijednosnih papira utemeljenih na hipotekarnim kreditim preko dogovaranja kamatnih stopa do moguće upletenosti u transakcije povezane s pranjem novca.

>>>Dobit HPB-a u trećem tromjesečju anulirala gubitak zbog Agrokora

U srijedu su pristali platiti 220 milijuna dolara u sklopu nagodbe s američkim vlastima kojom je riješena tužba za manipuliranje kamatnom stopom libor i ostalim referentnim kamatnim stopama. O nagodbi su javnost jučer izvijestili državni tužitelji američkih saveznih država New York i California Eric Schneiderman i Xavier Becerra.

27. travanj 2024 00:11