Aktualno
StoryEditor

Dionice Dropboxa skočile više od 35 posto, okončale sušu na američkom IPO tržištu

24. Ožujak 2018.

Cijena dionice Dropboxa skočila je više od 35 posto u petak, prvog dana trgovanja tom dionicom na burzi, jer su ulagači, unatoč oštrom padu američkih tržišta, pokazali veliki interes za prvu veću inicijalnu javnu ponudu jedne tehnološke kompanije u više od godinu dana.

Nakon što je u četvrtak cijena dionice Dropboxa u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) određena na 21 dolar, u prvim satima trgovanja na Nasdaq tržištu ta je dionica u petak skočila i više od 50 posto, na 31,60 dolara, no kraj trgovanja dočekala je na 28,40 dolara.

>>>Dropbox pred ključnim testom vrijednosti; planira se inicijalna javna ponuda dionica

Skok cijene Dropboxa za 35 posto u debiju na tržištu posebno dolazi do izražaja s obzirom da je na Wall Streetu u petak S&P 500 indeks potonuo 2,1 posto, dok je Nasdaq indeks izgubio 2,4 posto jer su burze već danima pod pritiskom zbog rizika od trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Po početnoj cijeni dionice, Dropbox je imao tržišnu vrijednost od 12,67 milijardi dolara, znatno iznad vrijednosti od 10 milijardi dolara koju je imao u posljednjem krugu privatnog financiranja.

Dropboxov dugo očekivani debi okončao je dugu sušu na američkom IPO tržištu za velika tehnološka imena. Posljednja velika javna ponuda dionica tehnoloških kompanija bila je ponuda Snapa u ožujku prošle godine.

>>>Alphabet: Prihodi skočili 24 posto, cijena dionice pala

- U slučaju Dropboxa, ulagači imaju priliku uložiti u novu generaciju tehnološke tvrtke s dokazanim poslovnim modelom, kaže Tom Taulli, analitičar u InvestorPlace.comu.

Ta kompanija sa sjedištem u San Franciscu, koja je počela kao besplatna usluga za dijeljenje i pohranjivanje fotografija, glazbe i drugih velikih datoteka, konkurira Alphabetovom Googleu, Microsoftu, Amazon.comu...

>>> VIDEO: Alphabet gradi digitalni grad u Kanadi

Doduše, Dropbox još ne posluje s dobiti, no to je uobičajeno za startup tvrtke koje puno ulažu u rast. Kao tvrtka na burzi Dropbox će ubuduće biti pod pritiskom da brzo pokrije svoje gubitke.

Ta 11 godina stara kompanija lani je zabilježila prihod od 1,11 milijardi dolara, dok je godinu dana prije poslovala s 845 milijuna dolara prihoda. Njezin gubitak se lani gotovo prepolovio s oko 200 milijuna dolara u 2016. godini.

27. veljača 2024 05:49