Aktualno
StoryEditor

Direct Booker: Dubrovčani osmislili franšizni model upravljanja privatnim smještajem

20. Siječanj 2019.

Direct Booker zasad je najbrže rastuća agencija za privatni smještaj u regiji. Sve je počelo prije osam godina kad su se partneri Nikola Grubelić i Nino Dubretić upustili u posao upravljanja privatnim smještajem u Dubrovniku. Postupno su gradili kvalitetnu tehnologiju i stjecali znanje i iskustvo te danas imaju franšizni model primjenjiv svugdje u svijetu.

– U početku smo bili usmjereni isključivo na upravljanje smještajnim kapacitetima, i to iz Dubrovnika. Ubrzo smo uvidjeli da ne možemo iz jednog središta upravljati cijelom Hrvatskom pa smo otvarali urede, no ni to nije bilo dovoljno jer nismo mogli izvući maksimum iz zaposlenika, a imali smo dobar poslovni model. Ideja o franšizi javila se kao potreba za pokrivanjem tržišta koje nismo mogli pokriti sami pa smo najprije krenuli s franšizom u BiH, zatim u Crnoj Gori, a nakon godinu dana posao se počeo širiti i u Sloveniju, koja se pokazala idealnom franšiznom primateljicom. Tek smo na kraju franšizama počeli pokrivati Hrvatsku. Naime, u jednom trenutku imali smo 76 zaposlenih, što je bio velik troškovni i upravljački izazov pa smo najprije urede pretvorili u franšize. Primjerice, kolegica je preuzela posao u Splitu i otvorila franšize na Hvaru i Visu. Proširili smo se postupno na cijelu Hrvatsku, od svih područja ostale su slobodne još jedino Slavonija i Ličko-senjska županija. Upravo pregovaramo s Grčkom, Nizozemskom i Francuskom. Sad imamo 46 zaposlenih i povećali smo vrijednost brenda – kaže Grubelić.

IT sustav na kojem radi sedam developera povezan je sa svim relevantnim globalnim sustavima za online bukiranje. Airbnb proglasio ih je preferiranim tehnološkim partnerom, jedinim u Jugoistočnoj Europi i petnaestim u svijetu.

– Samostalno smještaj u Hrvatskoj iznajmljuje sedamdeset posto iznajmljivača, a trideset posto putem agencija. Skupinu koja se ubraja u tih trideset posto ‘targetiramo‘ za upravljanje, a ostalih sedamdeset posto su nam niša za tehnološki prodajni kanal. Dakle, s dvije vrste ponude pokrivamo cijelo tržište privatnog smještaja – kaže Grubelić.

Direct Booker hotelski način poslovanja uvodi u privatni smještaj. Uz oglašavanje na glavnim globalnim sajtovima tehnologija iznajmljivačima omogućuje najbolji plasman i upravljanje cijenama.

– Kvalitetnom prodajnom strategijom iz jednog objekta izvlači se maksimalan broj rezervacija, mnogo više od drugih agencija. One, primjerice, imaju od tri do pet rezervacija po smještajnoj jedinici, a mi trideset. Uveli smo i rezervacije i naplatu unaprijed, reguliramo porezno pitanje iznajmljivača, vodimo kompletnu prepisku s gostima itd. – objašnjava Grubelić.

Čovjek bi rekao da iznajmljivači uz takvu uslugu danas više ne moraju raditi ništa, osim otključati apartman i redovito pospremati sobe. No partneri su otišli još korak dalje pa iznajmljivačima nude i kompletno održavanje nekretnina u partnerstvu s drugim tvrtkama koje su se uz njih razvijale i koje održavaju objekte u franšizi i pod upravljanjem Direct Bookera.

Osnovni biznis Direct Bookera, upravljanje kapacitetima, lani je porastao za 38 posto, a ove godine u tvrtki očekuju rast od pet do trinaest posto jer optimiraju poslovanje.

– Zarada od franšiza nije nam presudna, u prvoj godini iznosila je četrdesetak tisuća eura. Franšizu smatramo ulaganjem u vrijednost brenda. Zasad imamo ukupno petnaest franšiza, a cilj nam je proširiti ih na stotinu – zaključuje Grubelić.

15. srpanj 2024 09:05