Aktualno
StoryEditor

Dobavljači i kreditori, menadžeri i strani fondovi: Četiri ponude za slovenski Merkur

15. Lipanj 2017.

Četiri ponude stigle su za kupnju udjela u slovenskom trgovačkom lancu Merkuru, objavilo je u srijedu ljubljansko Delo pozivajući se na svoje izvore.

Stečajnoj upraviteljici Simoni Goriup obvezujuće ponude za kupnju zdravog dijela Merkura, odnosno njegove osnovne trgovačke djelatnosti, podnijela su dva strana fonda i dvije slovenske tvrtke, piše list.

To su američki fond Highbridge Capital (HBC), češko-turski fond Odien, slovenska tvrtka MMNT u koju su se udružili slovenski dobavljači i kreditori Merkura te konzorcij koji su osnovali sadašnji Merkurovi menadžeri.

Interes HBC-a

HBC, koji u partnerstvu s J.P.Morgan Asset Managmentom upravlja imovinom i investicijama ukupne vrijednosti 25 milijardi eura, zanima se za slovensku tvrtku koja je lani u svom zdravom dijelu poboljšala poslovne rezultate te uz 212 milijuna eura prihoda više nego udvostručila dobit iz poslovanja, na 7,2 milijuna eura, piše Delo.

Slovenski list podsjeća da je taj američki fond prije dvije godine kupio splitski hotel Lav s pripadajućom marinom od Hete, "loše banke" austrijske Hypo Alpe Adria banke koja je, kao i u slučaju Merkura, bila među glavnim vjerovnicima prijašnjih vlasnika hotela i marine.

Merkur je nakon intenzivnog širenja praćenog pojačanim zaduživanjem, nakon financijske krize završio u stečaju.

Prošle je godine hrvatski lanac Pevec odustao od svoje ponude za kupnju Merkura, jer mu nije bio omogućen dubinski pregled poslovanja.

20. travanj 2024 00:24