Aktualno
StoryEditor

Dobrović: Plitvičkim jezerima prijeti trajna devastacija zbog prekomjerne izgradnje

21. Lipanj 2017.

Mostov zastupnik, bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović (Most) upozorio je u srijedu na devastaciju u zaštićenom području Plitvičkih jezera, te pozvao odgovorne da poduzmu hitne korake i zaštite taj prirodni biser koji je pod zaštitom UNESCO-a.

>>>Potpisan sporazum koji će zaustaviti ispuštanje otpadnih voda unutar NP Plitvička jezera

Zamjetna devastacija prostora prekomjernom izgradnjom, betonizacijiom, apartmanizacijom i urbanizacijom te ozbiljna upozorenja da Plitvicama trajno prijeti devastacija, relativizira se do krajnosti koja graniči do apsurda, izjavio je Dobrović u Hrvatskom saboru. Dodao je  kako je tragično i apsurdno da se sve to događa uz izdane građevinske dozvole.

Objašnjavajući kako je to moguće, ‘prstom je upro‘ u nadležne ministrice iz vlada HDZ-a i Kukuriku koalicije, a požalio se i da, kao ministar zaštite okoliša, nije uspjevao dobiti ‘puno razumijevanje‘ kolege nadležnog za graditeljstvo oko postojanja zajedničkog problema.

Dobrović je naveo da je 2005. tadašnja nadležna ministrica poslove izdavanja građevinskih dozvola u zaštićenim područjima preselila iz centralne na lokalnu razinu, građevinske se dozvole od tada izdaju u Gospiću.

Nova ministrica, 2013. godine izdala je drugi, "izgleda smrtonosni udarac" za sustav zaštite u zaštićenim područjima, rekao je. Javna ustanova Nacionalnog parka više nije stranka u postupku izdavanja građevinske dozvole, čega je posljedica da nema nikakve kontrole izdavanja građevinskih dozvola, čak nema ni informaciju, kaže Mostov zastupnik.

>>>Dobrović primio branitelje nezadovoljne ‘dugogodišnjom devastacijom Plitvičkih jezera’

Naveo je da je u veljači bio posjet tzv. Reaktivne promatračke misije svjetske baštine koja je u izvještaju elaborirala ozbiljan izostanak sveobuhvatnog sustava zaštite.

- U prilici smo da izgubimo mjesto na listi svjetske baštine, upozorio je Dobrović podjećajući da su Plitvice već gotovo 40 godina na listi svjetske prirodne baštine UNESCO-a.

Pozdravio je današnji prosvjed branitelja plitvičkog kraja protiv devastacije Plitvica. "Svaka im čast za to", rekao je i pozvao odgovorne da poduzmu hitne korake.

26. veljača 2024 13:02