Aktualno
StoryEditor

Dodijeljene nagrade HGK Top of the Funds

19. Travanj 2018.
Piše:
Lucija Boko

Danas je u sklopu obilježavanja Svjetskog dana investicijskih fondova održana dodjela godišnjih nagrada Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK Top of the Funds u Vijećnici HGK. Dodjeljene su nagrade za najbolje otvorene investicijske fondove s javnom ponudom i najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima u 2017. godini. Naime, Udruženje društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK, na temelju vlastitih kriterija za dodjelu nagrada, dodjeljuje godišnje nagrade najboljim investicijskim fondovima i najboljem društvu za upravljanje investicijskim fondovima već dulji niz godina, a od 2012. Udruženje nagrade dodjeljuje samostalno, bez vanjskih partnera.

>>Investicijski fondovi u pobjedničkoj seriji

Nagrade su dodijeljene u sedam kategorija, a za najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima nagrađen je ZB Invest.

Za najbolji eurski novčani otvoreni investicijski fond s javnom ponudom proglašen je ZB Europlus, najbolji kunski novčani otvoreni investicijski fond s javnom ponudom je Locusta Cash, a najbolji obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom Intercapital Bond. Nagradu za najbolji mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom dobio je PBZ Conservative 10, dok je kao najbolji dionički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom nagrađen ZB Trend. Priznanje za najbolji posebni otvoreni investicijski fond s javnom ponudom otišlo je Raiffeisen Harmonicu, a ZB Invest je proglašen najboljim društvom za upravljanje investicijskim fondovima.

>>>Erste Asset Management najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima u 2016.

- Danas imamo ukupno 86 otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom, a njihova ukupna neto imovina na kraju veljače 2016. iznosila je 14,1 milijardu kuna, što je za 4,9 posto više nego u tom razdoblju prošle godine. Vjerujem da će i današnja dodjela biti dodatni poticaj i motivacija svima onima koji upravljaju sredstvima građana i poslovnih subjekata te pridonose razvoju tržišta kapitala i gospodarstva kao cjeline. Po pitanju financijske pismenosti i edukacije o investicijskim fondovima, usmjereni smo i na suradnju s visokoškolskim obrazovnim institucijama pa će HGK održati i predavanja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, Prirodoslovno-matematičkom i Fakultetu elektrotehnike i računarstva, kako bi se studenti i njihovi profesori detaljnije upoznali s investicijskih fondovima, poručio je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher.

Direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić istaknuo je aktivnosti Komore na području poboljšanja financijske pismenosti mladih, pilot projekt „Više znamo, bolje razumijemo“ proveden u 5 zagrebačkih srednjih škola, edukacije koje se provode za učenike i studente u 7 gradova te uključuju preko tisuću učenika, studenata i profesora, a iz godine u godinu daju sve bolje rezultate.

>>>Investicijski fondovi: Ponovno više dobitnika

Predsjednik Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK Hrvoje Krstulović  istaknuo je usklađivanje s novim Zakonom o tržištu kapitala i podatak da je u Hrvatskoj tijekom prošle godine za 6,5 posto narasla ukupna imovina investicijskih fondova u odnosu na godinu prije i iznosi 18,6 milijardi kuna. Dodao je da u investicijske fondove sve razumnije i osvještenije o rizicima ulaže više od 220 tisuća naših građana te da je broj ulagatelja lani u odnosu na 2016. godinu porastao za šest posto. Pozdravio je dolazak strane konkurencije, a Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga Hanfa pozvao  da osigura jednake uvjete za sve na tržištu.

Udruženje je podnijelo zahtjev za stalnim članstvom u Europskom udruženju investicijskih fondova EFAMA, a zanimljiv je podatak da je imovina fondova u odnosu na 2007. tri puta veća. Govoreći o trendovima u fondovskoj industriji, spomenuo je porez na kapitalnu dobit i problem ododatnog opterećenja klijenata kod prijave poreza.

- Svi će sudionici poduzeti sve da klijentima prijava bude što lakša, sa što manje komplikacija, kazao je Krstulović te dodao da su kod osiguranja u vezi s fondovima krenuli novi proizvodi za koje je HANFA dala smjernice.

Na temelju Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2015. do 2020. godine, Udruženje društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK i ove godine organizira različita edukativno-informativna događanja: dodjelu nagrada, predavanja na fakultetima u nekoliko hrvatskih gradova, nastup na Cvjetnom trgu u Zagrebu 21. travnja od 9 do 15 sati, gdje će predstavnici društava za upravljanje investicijskim fondovima i HGK pružati informacije prolaznicima.

23. travanj 2024 18:58