Aktualno
StoryEditor

Dolar na najvišim razinama u šest tjedana

01. Ožujak 2018.

Dolar je u četvrtak na međunarodnim tržištima nakratko dosegnuo najvišu razinu u šest tjedana pod utjecajem pozitivnih komentara novog predsjednika američke središnje banke Feda Jeromea Powella.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros se u jednom trenutku popeo na 90,744 boda, nakon što je optimizam novog Fedova čelnika u pogledu gospodarstva u prvom javnom istupu nakon preuzimanja dužnosti sugerirao da će Fed podići kamatne stope četiri puta, a ne tri kao što su tržišta očekivala.

>>> Dolar na putu najvećeg tjednog gubitka u dvije godine

S druge strane, slabašna inflacija u eurozoni u veljači prema prvim procjenama Eurostata pritisnula je pak očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) ove godine početi postupno smanjivati pakete izdašnih poticaja. To je stvorilo najnovije pritiske na euro, koji je u takvom ozračju sklizinuo na najniže razine u šest tjedana u odnosu na dolar i na najniže razine prema jenu u posljednjih šest mjeseci.

Prigušenom raspoloženju pa i dodatnom pritisku na slabljenje eura pridonijeli su i najnoviji podaci iz sektora proizvodnje u eurozoni, koji su pokazali daljnje usporavanje procvata aktivnosti.

Eurom se u takvom ozračju trgovalo po 1,21835 dolara. U odnosu na jen se zajednička europska valuta nakratko tako spustila na 129,86 jena, najniže razine od početka rujna prošle godine, i na gubitku je 5,6 posto u odnosu na najviše razine u dvije i pol godine koje je u jednom trenutku dosegnula prije samo mjesec dana.

"Optimistični komentari novog predsjednika Feda poduprli su tržišne špekulacije da će Fed ove godine podići kamatne stope u četiri navrata pa time i poduprle dolar", kazao je Lukman Otunuga, valutni analitičar u tvrtki FXTM.

>>> Tečaj eura najviši u tri godine, dolar zaronio

Jerome Powell nastavit će tijekom dana svoje obraćanje zastupnicima u američkom Kongresu koje će ulagači pratiti radi daljnjih smjernica.

Nasuprot njegovim porukama, čelnik ECB-a Mario Draghi nedavno je izjavio da bi slabost u gospodarstvu eurozone mogla biti izrazitija nego što se prethodno procjenjivalo.

"Draghi nije bio tako agresivan u svom govoru ranije ovoga tjedna, tako da postoji priličan kontrast ", kazao je Bart Wakabayashi, menadžer tokijskog ogranka State Streeta.

25. travanj 2024 16:58