Aktualno
StoryEditor

Dolar oslabio prema košarici valuta, tečaj eura iznad 1,10 dolara

18. Kolovoz 2024.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala jer su učvršćena očekivanja da će američki Fed u rujnu smanjiti kamatne stope, pa se tečaj eura probio iznad 1,10 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna oslabio 0,7 posto, na 102,40 bodova. Pritom je tečaj dolara prema euru pao oko 1 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,1027 dolara.

No, američka je valuta ojačala prema prema japanskom jenu, za 0,7 posto, pa je njezin tečaj dosegnuo 147,60 jena.

Slabost dolara prema većini najvažnijih svjetskih valuta posljedica je učvršćenih očekivanja da će američka središnja banka na sjednici idućega mjeseca smanjiti kamatne stope. Naime, prošloga tjedna objavljeni podaci o potrošačkim i proizvođačkim cijenama pokazali su da inflacija u SAD-u i dalje postupno popušta, pa se polagano primiče Fedovoj ciljanoj razini od 2 posto. Zbog toga se na tržištu procjenjuje da postoji oko 75 posto izgleda da će Fed u rujnu smanjiti kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

Prije desetak dana procjenjivalo se da postoji velika mogućnost da će Fed na toj sjednici smanjiti kamate za oštrijih 0,5 postotnih bodova jer su se ulagači plašili recesije u američkom gospodarstvu. No, izgledi i za recesiju i za oštriji rez kamata prošloga su tjedna splasnuli nakon izvješća o solidnom rastu potrošnje u SAD-u, najvećem pokretaču bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Strahovanja od recesije splasnula su i zahvaljujući izvješću o padu nezaposlenosti, što pokazuje da je tržište rada i dalje snažno.

Kako bi smanjenjem kamata Feda bila ublažena razlika u kamatama između američke i Europske središnje banke, tečaj eura probio se prošloga tjedna iznad 1,10 dolara, blizu najviše razine u ovoj godini.

Idućega tjedna u fokusu ulagača bit će govor predsjednika Feda Jeromea Powella na tradicionalnom godišnjem susretu središnjih bankara u Jackson Holeu. Ostaje za vidjeti hoće li Powell ‘signalizirati‘ da su očekivanja o smanjenju kamata u rujnu opravdana.

16. rujan 2024 07:32