Aktualno
StoryEditor

Dovikivanje sa svemirom: Zemlja samo jedan od 40 milijardi potencijalno naseljivih planeta

13. Studeni 2016.

I živjeli su sretno do kraja života – u svemiru... Pronađe li uskoro neki najveći od najvećih svjetskih teleskopa signal nove svemirske civilizacije, uskoro bi tom rečenicom mogle završavati suvremene bajke. Ili je traganje za odjekom tih civilizacija samo bajka? Ima li života s druge strane svemira i mogu li se Zemljani teleskopom ‘dovikivati’ s izvanzemaljcima, pitanje je na koje još nitko nema odgovora. Kinezi su upravo pustili u rad FAST, najveći teleskop na svijetu, veći od Areciba u Puerto Ricu, čije su antene usmjerili prema ljudskom oku vidljivom plavom beskraju iza kojega, tvrde astrofizičari, plešu galaktike obavijene tamom i zvjezdanom prašinom te odijeljene velikim crnim rupama...

Hoće li se posrećiti Kini? Ta velika mnogoljudna zemlja ima velike ambicije: milijarde dolara ulaže u svemirski program kojim upravlja vojska i 2020. želi poslati astronaute na Mjesec. Dotad će signale iz svemira hvatati teleskopom FAST čiji je reflektor velik kao trideset nogometnih igrališta. Njegova gradnja stajala je 180 milijuna dolara i postavljen je u planinsko područje pokrajine Guizhou, odakle je zbog toga iseljeno deset tisuća ljudi. Teleskop osluškuje signale u svemiru koji bi potvrdili postojanje inteligentnog života, odnosno izvanzemaljskih civilizacija i ‘malih zelenih krupnookih bića’.

Rusima se umalo posrećilo kad je prije godinu dana njihov radio teleskop Ratan-600, smješten na Kavkazu, ulovio signal civilizacije tipa II. Iako su taj neobični signal bili pripisali glasu nove civilizacije, javnost o tome nisu obavijestili. Jaki signal dopirao je iz dubine svemira, što je znanstvenike navelo na pretpostavku da je riječ o komunikaciji druge civilizacije, znaku izvanzemaljskoga života. Odaslan je s planeta HD164595b u Sunčevu sustavu, udaljenome 95 svjetlosnih godina od Zemlje. Znanstvenom analizom potvrđeno je da pripada civilizaciji tipa II, prema Kardaševljevoj ljestvici (Nikolaj Kardašev bio je ruski astronaut), metodi mjerenja tehnološkog napretka civilizacije na temelju potrošnje energije.

Rusi su čekali da se novi glasovni susret s našim dalekim susjedima ponovi pa da vijest objave, ali to se nije dogodilo. Stoga su, nakon što je Claudio Maccone sa Sveučilišta u Torinu, talijanski astronom kojemu su u Moskvi pokazani rezultati ‘prisluškivanja‘ svemira, sve ispričao Paulu Gilsteru, piscu znanstvenofantastičnih tekstova o svemiru, a on priču objavio na svojem blogu Glister, porekli da su čuli izvanzemaljsku civilizaciju. Objavili su da je njihov teleskop Ratan-600 ulovio signal iz dubine svemira, ali da su kasnije analize pokazale da je to najvjerojatnije bio odjek sa Zemlje.

Da je doista otkriven signal civilizacije tipa II (prema Kardaševljevoj ljestvici postoje tri tipa, svaki idući stupanj znači i napredniju civilizaciju), to bi značilo da je naprednija od naše. Naime, Zemlja je, prema Kardaševu, tip I. Ljestvica se temelji na teoriji da se tehnološki napredak civilizacije mjeri prema potrošnji energije i stupnju kolonizacije svemira. Civilizacija tipa I iskoristila je kapacitet vlastitog planeta, tip II vlada svojim zvjezdanim sustavom, a tip III eksploatator je energije cijele galaktike. I upravo u toj pretpostavci, tvrde mnogi astronomi, skriva se odgovor na pitanje postoje li druge civilizacije. Da postoji druga civilizacija, pogotovo tip III, njezina velika potrošnja energije uvjetovala bi stvaranje velike otpadne topline te bi se razotkrila. Međutim, astronomi su dosad ‘skenirali’ nekoliko stotina galaktika, ali nove civilizacije nisu našli.

Ipak, neki znanstvenici, poput Michaela Garretta iz nizozemskog Instituta za radioastronomiju Astron, tvrde da u svemiru ima mnogo  civilizacija, ali da se Zemljani nikad neće suočiti s inteligentnim životom s drugih planeta. – Galaktika Mliječni put ima tri tisuće civilizacija, ali ne vjerujem da ćemo ih susresti – rekao je Garrett na Kongresu astronoma u Torontu. Izjavio je i da je, prema podacima NASA-e te još nekih instituta za istraživanje svemira, Zemlja samo jedan od čak 40 milijardi potencijalno naseljivih planeta u svojoj galaktici. Prema njegovu  mišljenju, te su civilizacije jedna od druge udaljene najmanje tisuću svjetlosnih godina, zbog čega je onemogućena svaka komunikacija između njih, ali i između njih i Zemlje. Garrett također tvrdi da civilizacija tipa III najvjerojatnije ne postoji, a da Zemlja u razvoju još nije postigla ni prvi stupanj. Okretat će se još stoljeće-dva oko Sunca prije nego što potpuno ne ovlada nuklearnom fuzijom i solarnom energijom te dostigne razinu tipa I.

Čak i ako postoji civilizacija tipa III, ona na najvišem stupnju razvijenosti, možda je energetski vrlo učinkovita i ne stvara velike količine otpadne energije, što zasad, zbog ograničenog znanja o fizici, znanstvenici nisu u stanju ni prepoznati ni istražiti. S Garettom se ne slaže Seth Shostak, direktor američkog astronomskog instituta SETI, koji tvrdi da ćemo već u iduća dva desetljeća komunicirati s izvanzemaljskim civilizacijama zahvaljujući novim digitalnim tehnologijama i moćnim računalima.

03. listopad 2022 09:58