Aktualno
StoryEditor

Draghi gostovao kod slovenskog kolege optuženog za pogodovanje bankama

02. Veljača 2017.

Guverner Europske središnje banke Mario Draghi u četvrtak je u Sloveniji koja obilježava 10. obljetnicu članstva u Europskoj monetarnoj uniji (EMU), pozvao na jačanje europskih integracija uključujući eurozonu, kako bi EU mogao bolje odgovoriti izazovima.

Kao jedan od govornika na proslavi na koju ga je pozvao guverner slovenske središnje banke Boštjan Jazbec, Draghi je rekao da EU i eurozona djeluju te da je nastavak integracija potreban unatoč greškama koje valja ispraviti, pri čemu je važno provesti postojeća javno-financijska pravila i strukturne promjene.

"Našu Uniju moramo učiniti stabilnijom i ubrzati rast kako bismo bili jači u borbi sa sve jačim političkim ekstremizmom te se suočili s pitanjima sigurnosti na našim granicama i nesigurnošću glede svjetskog mira", kazao je Draghi.

Istaknuo je da je za sigurnost Europe najvažnije njeno jedinstvo.

Moćna i ujedinjena EU

Slovenski predsjednik Borut Pahor kazao je da je opstanak EMU-a i Schengenskog prostora slovenski nacionalni interes.

"Slovenija razumije kompleksan položaj u kojemu se našla eurozona nakon izbijanja svjetske financijske krize, ali sam uvjeren da ćemo za te probleme naći rješenje", kazao je Pahor, dodavši da moćna i ujedinjena EU nikad nije bila potrebnija nego što je sada.

>>>Slovenija analizirala pozitivne i negativne učinke eura

Neka mišljenja koja su se pojavila nakon 2008. godine, prema kojima bi se Slovenija lakše izvukla iz krize vlastitom monetarnom politikom i nacionalnom valutom su pogrešna, naveo je Pahor, dok je Draghi iznio procjene prema kojima bi europski BDP bez zajedničkog europskog tržišta i eura danas bio 20, a slovenski čak 40 posto manji.

Draghijev dolazak u Ljubljanu na poziv guvernera slovenske središnje banke može se, prema navodima medija, shvatiti kao njegova potpora guverneru Jazbecu.

"Pogrešno djelovanje"

Jazbeca u Sloveniji optužuju da je pogrešno djelovao u vrijeme slovenske bankarske krize prije nekoliko godina te da je dopustio da se gubici slovenskih banaka prikažu višima nego što su stvarno bili, nakon čega ih je izdašno dokapitalizirala država, te da su u toj operaciji profitirale banke, a izgubili građani i državni proračun.

>>>Draghi: Tko želi van iz eurozone prvo mora platiti račun

Protiv Jazbeca je pokrenuta predkaznena procedura zbog sumnje da je tom prilikom zlorabio položaj i ovlasti. Pri istrazi su zaplijenjeni neki dokumenti slovenske središnje banke koji su po Draghijevoj ocjeni povjerljivi, zbog čega je još lani protestirao kod državnog odvjetnika, i o tome izvijestio Europsku komisiju.

20. travanj 2024 00:14