Aktualno
StoryEditor

Dramatično upozorenje UN-a: Broj gladnih u svijetu u stalnom je porastu

12. Rujan 2018.

Broj gladnih u svijetu znatno je porastao u 2017. godini, upozorava u najnovijem, prilično alarmantnom godišnjem izvješću pet agencija Ujedinjenih naroda, između ostalih i Svjetska zdravstvena organizacija te UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu.

BBC piše kako se ta brojka povećava već treću godinu zaredom pa je lani 821 milijun ljudi, odnosno svaki deveti stanovnik našeg planeta, patio od pothranjenosti. Dodatne razloge za zabrinutost, stoji u izvještaju nazvanom ‘stanje prehrambene sigurnosti i ishrane u svijetu‘, donosi činjenica da je samo godinu dana ranije gladnih bilo sedamnaest milijuna manje.

>>>UN poziva na akciju: Glad prijeti 20 milijuna ljudi diljem svijeta

Zbog posljedica neishranjenosti čak 151 milijun djece (22 posto) mlađe od pet godina zaostaje u rastu iako se ta brojka nešto popravila u odnosu na 25 posto u prethodnom razdoblju.

Uzroci se dobrim dijelom kriju u klimatskim promjenama, točnije klimatskim ekstremima (suše, poplave) kojima stručnjaci pripisuju i krivicu za sve češće i ‘sve ozbiljnije prehrambene krize‘, posebno u siromašnijim dijelovima svijeta koji u velikoj mjeri ‘žive od poljoprivrede‘.

>>>Trump obećao 639 milijuna dolara za gladne u Africi

Zbog toga su pozvali na ‘hitnu i koordiniranu akciju svih država svijeta‘ pošto će, ne dođe li toga, cilj Ujedinjenih naroda, prema kojem bi do 2030. godine glad u svijetu bila iskorijenjena, biti nemoguće ostvariti.

S druge strane, u dijelu izvještaja posvećenom zdravlju navodi se i kako je tijekom prošle godine došlo i do novog porasta gojaznosti kod odraslih pa od nje danas boluje svaka osma odrasla osoba.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

22. svibanj 2022 01:25