Aktualno
StoryEditor

Drvna industrija: Smiljanić nije samo naslijedio nego i porazio Pašalića

25. Prosinac 2016.

Usprkos tome što je na izbornoj sjednici HGK-ova Udruženja drvoprerađivačke industrije prošlog petka manifestirano jedinstvo članova, posebno isticanjem samo jednoga kandidata Daniela Smiljanića i njegovim jednoglasnim izborom, izvori iz HGK govore suprotno. Naime, promjenom na čelu Udruženja nije promijenjen samo predsjednik nego je poraz doživio i lobi okupljen oko donedavnog predsjednika Ivića Pašalića. Novi predsjednik Daniel Smiljanić, vlasnik Pan parketa iz Čačinaca, nije Pašalićev čovjek, kažu naši izvori, što znači da su se dogodile i promjene u odnosu snaga u Udruženju.

Iako je dao ostavku na čelo HGK-ova Udruženja drvoprerađivačke industrije, Pašalić je intenzivno lobirao da ga naslijedi netko prema njegovu izboru.

Pašalić, koji je prije mjesec dana najavio ostavku, želio je na svome mjestu vidjeti vlasnika Prima Commercea Renata Radića. Radić je već tada najavio u Lideru da će se kandidirati i, prema informacijama s terena, u tom trenutku nije imao konkurenciju. No nakon početnog iznenađenja Pašalićevom ostavkom druga se strana, u kojoj prevladavaju prerađivači, prestrojila pa je intenzivno počela tražiti svoga kandidata za predsjednika; našla ga je u dosadašnjem članu Izvršnog odbora Udruženja Smiljaniću.

Tiha, vrlo aktivna kampanja

Tek je tada počela tiha, ali vrlo aktivna kampanja Radićevih i Smiljanićevih zagovornika, a u utrku se uključio i vlasnik obrta J&S Josip Salopek, inače predstavnik malih pilanara Gorskoga kotara. Izvori tvrde da je Salopek upao kao Pašalićev čovjek kad je postalo jasno da Radić nije siguran u pobjedu, no ima i onih koji su njegovu kandidaturu protumačili kao samostalan potez.

Kako bilo, Smiljanićevim kandidiranjem užarili su se mobiteli od poziva i lobiranja, a u jednom se trenu Pašalić pozvao na autoritet samoga HGK tvrdeći drugoj strani da iza Radića stoji njegovo čelništvo. Na tu tvrdnju Smiljanićevi su pristaše dignuli uzbunu, a vodeći HGK-ovi ljudi Lideru su neslužbeno potvrdili da je takva informacija kružila i da su se u kampanju morali uključiti višerangirani HGK-ovci koji su upozorili Pašalića da nije istina kako oni stoje iza Radića. Zatim je održana sjednica Izvršnog odbora Udruženja na kojoj su Radić i Salopek povukli svoje kandidature obrazloživši to riječima da je Smiljanićev program gotovo jednak njihovomu, pa nema potrebe za više kandidata. Ipak, njih su dvojica povukla kandidature jer je postalo jasno da je Smiljanićevih pristaša više, inače bi zbog ‘sličnosti programa’ kandidaturu, valjda, povukao Smiljanić.

24. travanj 2024 22:49