Aktualno
StoryEditor

Državna i kućna potrošnja glavni oslonac njemačkog i španjolskog rasta

26. Studeni 2016.

Državna potrošnja i potrošnja kućanstava bile su glavni oslonci rasta njemačkog i španjolskog gospodarstva u trećem tromjesečju, pokazuju prošlotjedni službeni podaci, pri čemu je španjolsko gospodarstvo poraslo znatno snažnije nego njemačko.

Njemačko je gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo samo 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećano 0,4 posto, potvrdio je statistički ured Destatis važeću procjenu.

Pritom je domaća potrošnja uvećana 0,4 a državna jedan posto na tromjesečnoj razini. Nasuprot tome, bruto ulaganja i uvoz zabilježili su vrlo skroman rast dok je izvoz smanjen 0,4 posto. "Inozemna trgovina negativno je utjecala na rast BDP-a", smanjivši stopu rasta za 0,3 postotna boda, navode u statističkom uredu.

Na godišnjoj razini gospodarstvo je u trećem tromjesečju poraslo 1,7 posto, nakon 1,8-postotnog rasta u tromjesečju ranije i 1,9-postotnog u prva tri mjeseca ove godine.

"Napukline u prevladavajućem optimizmu"

Treće tromjesečje neposredno se nadovezalo na britanski referendum o izlasku iz Europske unije. Britanija je važno tržište za njemačka poduzeća pa se očekuje rješenje na razini Europske unije o uređenju trgovinskih odnosa.

Novi je izvor neizvjesnosti i pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, s obzirom na nagovještaje protekcionističke politike koje je slao u vrijeme predizborne kampanje. SAD je također važan njemački trgovinski partner.

U takvom se okruženju povjerenje njemačkih kompanija u studenom zadržalo na najvišoj razini u dvije godine, otkrivajući prve napukline u prevladavajućem optimizmu, pokazalo je odvojeno redovno mjesečno istraživanje ekonomskog instituta Ifo.

Indeks poslovne klime koji izrađuje taj institut a iskazuje očekivanja direktora njemačkih kompanija o poslovanju u predstojećem razdoblju kao i ocjene aktualnog stanja ostao je u studenom nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 110,4 boda.

Pritom je indeks koji iskazuje ocjene aktualnog stanja blago porastao, na 115,6 bodova, sa 115,1 boda u prethodnom mjesecu. Indeks koji mjeri očekivanja kliznuo je pak sa 105,9 na 105,5 bodova. Solidan rast u Španjolskoj

Pad izvoza i uvoza u Španjolskoj

Španjolsko je pak gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećano 0,8 posto, izvijestio je danas statistički ured INE. Potrošnja kućanstava i državna potrošnja bile su glavni oslonac i u četvrtom gospodarstvu eurozone, uz stopu rasta u trećem tromjesečju od 0,6 odnosno jedan posto.

Kao i u Njemačkoj, bruto ulaganja u fiksni kapital zabilježila su tek skroman rast, za samo 0,1 posto, pokazuju podaci statističkog ureda.

Izvoz i uvoz smanjeni su pak 1,3 odnosno 1,8 posto.

Na godišnjoj razini španjolsko je gospodarstvo u trećem tromjesečju uvećano 3,2 posto, nešto slabije nego u razdoblju od travnja do lipnja kada je poraslo 3,4 posto.

23. travanj 2024 20:01