Aktualno
StoryEditor

Državni natječaj ponovno izludio poduzetnike, prijavili se u prvoj sekundi i ‘spušili‘

28. Kolovoz 2018.

U utorak je ponovno bio taj dan za koji su se poduzetnici mjesecima pripremali - dan kada pokazuju svoje umijeće brzog klikanja mišem. Natječaj za poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz informacijske i komunikacijske tehnologije jedan je iz natječaja u serijalu ‘najbrži prst‘ koji će ući u anale jer je danas unio dramu u brojne urede Hrvatske.

Prisjetimo se najnedavnije verzije ove iste drame koja se odigrala krajem svibnja. Tada su poduzetnici morali predati svoje prijave poštom po logici ‘tko prvi, njegova djevojka‘. Na kontroverzni poziv ‘Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP’ pristigla je čak 291 projektna prijava. Na čak 87 poštanskih omotnica stoji da su predane 5. lipnja 2018. u 10 sati. Ni sekundu poslije! To je ostavilo prostor za sumnje i gorak okus mnogih čije prijave nisu prihvaćene.

U redakciju Lidera stigla je danas reakcija jednog od poduzetnika koji se danas pokušao prijaviti na natječaj čija ga je netransparentnost i otvorena pitanja na koja nitko nije ponudio valjane odgovore u najmanju ruku izbacila iz takta. No, ne radi se ovdje o taktu, radi se o upitnosti cijelog sustava. Ironično je to što je upitna učinkovitost sustava na natječaju za povećanje učinkovitosti.

>>>Najbrži prst (2): Predao projekt četiri sekunde nakon otvaranja i zakasnio

Budući da se njegova tvrtka ne nalazi prvoga puta u ovakvoj situaciji, dostavio nam je i snimke zaslona koje ćemo podijeliti s vama. Evo kako je izgledao taj proces iz prve ruke.

Danas u 11:00 otvoren je natječaj za poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz informacijske i komunikacijske tehnologije težak 53.200.000 kuna. Za naše klijente, naš je ured pripremio i napravio nekoliko projektnih prijava koje smo putem sustava efondovi online podnijeli u prvoj sekundi nakon otvaranja. Mi naravno nismo bili jedini. I mnogi kolege, ali i korisnici samostalno, učinili su diljem Hrvatske isto. Prijavili su projekte pritisnuvši gumb "Podnesi" u 11:00:00 sati.

I što se dogodilo?

Nakon pritiska na gumb "Podnesi" svi smo s iščekivanjem fokusirano gledali (buljili) u ekran čekajući bilo kakvu informaciju ili poruku od sustava koja bi nedvosmisleno značila potvrdu naše prijave i obzanila nam vrijeme u kojem je projekt podnesen. Tako smo s prvim projektom čekali sve do 11:00:42, s drugim do 11:01:07, s trećim do 11:01:45, itd.. kada smo dobili ovakvu informaciju.

Ovo je poruka koju smo dobili za drugu prijavu. Kod prve prijave nismo se snašli i napravili prtscr. No, i prva i druga i sve ostale izgledaju isto, samo što imaju različita vremena prijave, a, zamislite - PRIJAVLJENE SU U ISTO VRIJEME!!!!

Kako sebi, ali i klijentu objasniti da je nažalost njegova prijava bila zaprimljena više desetaka sekundi nakon prethodne, iako su sve bile prijavljene u isto vrijeme - u 11:00:00!?

>>> Greška u sustavu eFondovi brojnim poduzetnicima onemogućila prijavu za bespovratna sredstva

No, ovo je tek početak....

Poučeni praksom (ipak smo mi jedni od onih koji su se među prvima počeli baviti ovim poslom) čekali smo novu informaciju iz sustava, a to su projektni kodovi iz kojih se može iščitati broj projektne prijave tj. redoslijed po kojem je projekt zaprimljen. Čekajući tako obavijesti u osobnom pretincu koji bi nam donekle mogao dočarati koji smo po redu, iznenadili smo se kada smo ugledali ovo.

Dakle, umjesto da dobijemo potvrdu prijave i kod/broj, nama su obznanili da projekti nisu uspješno podneseni, iako smo odmah nakon prijave dobili informaciju da su projekti poslani na obradu u nadležno tijelo (što bi značilo da su podneseni). Nakon kratke diskusije u uredu i konzultacije s kolegama iz drugih kuća, shvatili smo da je natječaj zatvoren nakon 34. sekunde, oko 200. prijave, ali retroaktivno - tek u 12:15 ?!

Negdje, gotovo istovremeno, u sustavu efondovi pojavljuje se poruka:

Ovdje sada ima više nejasnoća:

1. Koji su to kriteriji prema kojima su projekti, koji su istovremeno prijavljeni u 11:00:00, udaljeni međusobno više desetaka sekundi i gotovo sto prijava/kodova? Napominjemo, neki projekti koji su prijavljeni u 11:00:00 imaju broj 1, a neki broj 200 (projekt koji je prihvaćen ima broj oko 200)?! Kojim kriterijem je netko prvi, a netko dvjestoti? Veća je razlika između dva projekta koja su prijavljena u isto vrijeme (11:00:00 / 1. vs 200.), nego između jednog koji je prihvaćen i nekog koji nije prihvaćen (200. vs 205.)?!

2. Zašto se nam se govori da su nam prijave neuspješno podnesene, kada to nije točno? Provedbeno tijelo je zatvorilo natječaj u 12:15, ali 15 minuta unatrag!? Zar u današnje vrijeme kada ljudi idu u svemir nije moguće isprogramirati sustav tako da sam onemogući prijavu i pritisak na gumb "Podnesi" nakon što algoritam izračuna da je pristiglo puno prijava koje su premašile 200% predviđene potpore?!

3. Zašto nas se tretira kao da smo projekte predali nakon zatvaranja natječaja, kada je u trenutku naše prijave natječaj još bio otvoren? Napominjemo mi smo projekte "stisnuli" u 11.00:00, dobili potvrdu zaprimanja desetke sekundi nakon toga (unutar dvije minute), dok je natječaj retroatktivno zatvoren tek u 12:15?!

>>> eFondovi: Zbog preopterećenosti sustava poništen natječaj za poduzetnike

4. Zašto na važnoj obavijesti ne piše kada je točno zatvoren natječaj?

5. Zašto su naši projekti prebačeni u status "U izradi"? Oni nisu u izradi nego su gotovi i prijavljeni, a sustav ih je proglasio nedovršenima!

6. Što će se dogoditi ako od 200% prijavljenih bude puno onih koji će iz nekih razloga biti odbijeni? Nije li bolje da u tom slučaju postoji neka lista čekanja, pa da se sa liste čekanja projekti puštaju za odobrenje? Ovako, kada su projekti odbijeni i promijenjen im je status, oni više neće moći biti pušteni za financiranje, i ostat će neiskorištenog novca! Ili će provedbena tijela sniziti kriterije i pustiti i one koji to nisu zaslužili samo da izbjegnu fijasko i osudu zbog neiskorištenog natječaja i odluke da projekte odbijaju? 

7. Nije li pametnije i poštenije, a i s aspekta novo utrošenih resursa, pustiti da se projekti koji su već napisani i prijavljeni financiraju, nego da se u 2019. ponovo raspisuje natječaj i u isti koš stavlja sve one koji su nepošteno i netransparentno odbijeni u 2018. s onima koji su projekte tek nedavno napisali u 2019. godini?

- Kao netko tko se godinama bavi EU fondovima, ali i anti-korupcijom, borbom protiv sukoba interesa i poslovnom etikom, mislim da je ovo nedopustivo nakon što su već neki natječaji i prijavitelji doživjeli sličnu sudbinu. Zbog netransparentnosti i loše organizacije, ovaj natječaj ne daje svima jednaku šansu, ne tretira sve jednako i zbog toga ovaj natječaj treba poništiti, a odgovorne kazniti. Ovako se ne pomaže gospodarstvenicima, već se uzalud troši njihov novac, vrijeme i povjerenje u EU sustav. Ovako se od poduzetnika radi majmune, zajedno sa nama konzultantima (koji su također poduzetnici), zaključuje poduzetnik.

02. ožujak 2024 18:21