Aktualno
StoryEditor

Dubrovnik i Kaštel Gomilica među finalistima za najljepšu europsku filmsku lokaciju desetljeća

14. Rujan 2017.

Filming Europe - European Film Commissions Network (EUFCN) uvrstio je dvije hrvatske lokacije - Dubrovnik i Kaštel Gomilicu (Kaštilac) među 11 finalista koji se natječu za titulu najljepše europske filmske lokacije desetljeća, a glasovanje je otvoreno za javnost i trajat će do 25. listopada, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

>>>Dubrovnik pod opsadom tisuća gostiju s kruzera

Odabrani gradovi, tvrđave, otoci, povijesni i arheološki lokaliteti, spektakularni planinski vidici i pejzaži čine 11 najboljih europskih lokacija na kojima su snimani popularni filmovi i serije u posljednjih deset godina te se bore za titulu Najbolje filmske lokacije desetljeća (Best European Film Location of the Decade).

Osim Dubrovnika i Kaštel Gomilice (Kaštilca), koji su se na listi našli zahvaljujući serijalu "Igra prijestolja", među finalistima su i grčki otok Antiparos (film "Preplanulost"), poljski grad Wroclaw (film "Most špijuna"), Görlitz u Njemačkoj (film "Hotel Grand Budapest"), španjolska La isla Minima (film "Močvara"), otočić u Baskiji San Juan de Gaztelugatxe (serija Igra prijestolja), rimske Karakaline terme (film "Velika ljepota"), Val Senales glečer u talijanskom Južnom Tirolu (film "Everest"), norveška dolina Valldalen (film "Ex Machina") i grad Beč (film "Nemoguća misija: Odmetnuti").

Nominacijski proces odvijao se u dvije faze – prvo su članice EUFCN-a izabrale i predložile svoje lokacije (mjesta koja su korištena za filmove ili TV serije), nakon čega je grupa stručnjaka, filmskih kritičara Cineurope, odabrala finaliste.

>>>Unatoč nepravilnostima Dubrovnik pozajmljuje 790 tisuća kuna DURA-i

Svi građani Europe imaju priliku izabrati pobjednika glasanjem do 25. listopada na web stranici Cineurope, ali i osvojiti trodnevni boravak za dvije osobe na lokaciji koja prikupi najviše glasova.

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrade održat će se u Europskom parlamentu u Bruxellessu 7. studenoga, navodi se u priopćenju.

19. travanj 2024 21:43