Aktualno
StoryEditor

Đurđevački proizvođač građevinskog materijala dobio eko priznanje za dalmatinski pogon

26. Listopad 2018.

Među investicijama koje su primile Lider invest priznanje izdvojena je i izgradnja novog pogona Lasselberger-Knaufa. Ta tvrtka u sastavu Lasselsberger Grupe i grupacija Knauf bavi se proizvodnjom i prodajom praškastih građevinskih materijala te prodajom trgovačke robe u segmentu građevine, a Liderovo priznanje za investiciju koja je najviše pridonijela održivom razvoju i kvaliteti života građana te zaštiti prostora i okoliša dobili su izgradnjom tvornice praškastih materijala Zapužane u općini Polača.

- Izuzetno smo ponosi na priznanje za ECO Lider Invest koja nam je priznanje za uspješno poslovanje kako u pogledu održivog razvoja i kvalitete života građana tako i zaštite prostora i okoliša. Svakako nam je poticaj za nova daljnja ulaganja, rekao nam je Željko Pecak, direktor đurđevačkog Lasselberger-Knaufa.

Dodao je i kako trenutno nemaju u planu nova kapitalna ulaganja, ali  to ne znači da se konstantno ne radi na modernizaciji proizvodnih pogona te proširenju prodajnog asortimana.

Pogon u Zapužanama vrijedan 22 milijuna kuna omogućio je smanjenje transportnih troškova tvrtke s obzirom da su sirovine dostupne u kamenolomu neporednoj blizini tvornice te da je prodaja usmjerena na Jadransku obalu i njezinu unutrašnjost. Zahvaljujući tom pothvatu Lasselberger Knaufa, otvoreno je 20-ak novih radnih mjesta, a tvornica je projektirana tako da ‘tijekom svog vijeka trajanja ne predstavlja prijetnju za higijenu ili zdravlje i sigurnost radnika, korisnika ili susjeda te da tijekom cijelog svog vijeka trajanja nema utjecaj na kvalitetu okoliša ili klimu‘.

Osim što je ekološki projektirana, u proizvodnom procesu ne nastaje tehnološki otpad s obzirom na to da se radi o otpadu koji se vraća u proizvodnju (prašina, lomovi) te prašina ne odlazi u zrak jer se radi o zatvorenom sistemu. Otpad koji se stvara prilikom proizvodnog procesa je: zauljeni otpad koji nastaje u servisnoj radionici. No, on se sakuplja u posebne mobilne posude i odlaže u EKO-kontejnere.

04. veljača 2023 23:34