Aktualno
StoryEditor

DZS: Blago porastao broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini

05. Listopad 2017.

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u kolovozu je u odnosu na srpanj ostao nepromijenjen, a u usporedbi s kolovozom 2016. veći je za 0,3 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u kolovozu je u usporedbi sa srpnjem broj zaposlenih osoba u proizvodnji intermedijarnih proizvoda veći za 0,4 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,4 posto i energije za 0,1 posto dok je u proizvodnji kapitalnih proizvoda smanjen za jedan, a trajnih proizvodima za široku potrošnju za 0,5 posto.

>>>DZS: Prosječna plaća porasla na 6.005 kuna zahvaljujući poreznoj reformi

Godišnja usporedba pokazuje da je u kolovozu u usporedbi s istim lanjskim mjesecom proizvodnja intermedijarnih proizvoda veća za 2,4 posto, kod kapitalnih proizvoda ostala je nepromijenjena, a manja je kod trajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,1 posto, energije za 1,6 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,8 posto.

Usporedba prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti pokazuje da je broj zaposlenih u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji na mjesečnoj razini povećan za 0,1 posto, a u rudarstvu i vađenju te prerađivačkoj industriji ostao je nepromijenjen.

>>>DZS: Prosječna cijena kvadrata novog stana u Zagrebu iznosi 11 770 kuna

Na godišnjoj razini broj zaposlenih osoba u kolovozu u prerađivačkoj industriji veći je za 0,3 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji manji je za 1,6 posto te u rudarstvu i vađenju za jedan posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji u razdoblju od siječnja do kolovoza 2017. u usporedbi s istim razdobljem 2016. veća je za 1,9 posto. Pritom je u prerađivačkoj industriji porasla za 2,7 posto, rudarstvu i vađenju za 0,1 posto i u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,1 posto.

01. travanj 2023 01:42