Aktualno
StoryEditor

EBRD sa 70 milijuna eura preuzima oko 25 posto udjela u kompaniji D-Marin

29. Svibanj 2018.

Europska banka za obnovu i razvoj potpisala je u utorak ugovor o kupnji kojim preuzima oko 25 posto udjela u kompaniji D-Marin koja pod brendom D Marinas upravlja s 10 marina u Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj.  D Marinas B.V. podružnica je Doğuş Holdinga, jedne od najvećih poslovnih grupacija u Turskoj.

Ugovor su potpisali Ferit F. Şahenk, predsjednik Uprave Doğuş Grupe i Jurgen Rigterink, prvi potpredsjednik EBRD-a.

>>>INA i Dogus grupa donirali 200 tisuća kuna šibenskoj bolnici

- Ovom investicijom EBRD potvrđuje svoju dugoročnu privrženost davanju potpore razvoju gospodarstva Hrvatske. Turizam je jedan od najsnažnijih generatora rasta u ovim zemljama, stoga očekujemo da će ovo ulaganje otvoriti nove mogućnosti za lokalne poduzetnike i stvoriti nova radna mjesta. Početak turističke sezone pravo je vrijeme za potpisivanje ugovora o ovako važnoj investiciji, kojom EBRD daje prijeko potreban kapital za nastavak razvoja, kazao je Rigterink.

Sredstva investicije vrijedne 70 milijuna eura iskoristit će se za financiranje rasta i razvoja poslovanja, daljnje akvizicije i otvaranje radnih mjesta, a dio investicije uključuje i korištenje sredstava EBRD-ovog Posebnog fonda dioničara kojim će se financirati edukacijski programi uz rad namijenjeni mladima i ženama.

>>>Kapitalno ulaganje EBRD-a od 70 milijuna eura u razvoj deset marina u Hrvatskoj, Turskoj i Grčkoj

- Radi se o stvaranju prilika za prakse, posebne vrste treninga kao i za stjecanje prvih radnih iskustava za mlade osobe i posebno za žene. Ovu vrstu suradnje s Doğuş grupacijom uspostavili smo 2014. kada smo podržali njihove marine, objasnila je Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku.

Ova investicija ujedno je i najveća investicija EBRD-a u vlasničke udjele u sektoru turizma, a širenjem poslovanja omogućit će razvoj lokalnog turizma kao i otvaranje novih radnih mjesta D-Marina koji u Hrvatskoj trenutačno zapošljava 155 ljudi.

26. travanj 2024 18:54