Aktualno
StoryEditor

Edis Felić: Majka i sin zamijenili stanove i na to moraju platiti porez

05. Kolovoz 2019.

Vjerujući da kao krvni srodnici po uspravnoj liniji neće platiti porez, majka i sin odlučili su zamijeniti stanove slične kvadrature. No prevarili su se. Porez su mogli izbjeći da su, umjesto što su ih zamjenili, stanove jedno drugomu darovali

Ispričat ću vam što se mom prijatelju dogodilo prošlog tjedna. Zamijenio je stan s majkom. Stanovi su podjednake kvadrature, pa je s obzirom na to bio je uvjeren da će biti oslobođen poreza na promet nekretnina. Kad je dobio rješenje od Porezne uprave u kojem piše da treba platiti porez, naljutio se na poreznu referenticu i odlučio otići do nje. No ostao je šokiran saznavši da je napravio glupost.

Prijatelj je, dakle, odlučio zamijeniti stan, konzultirao se s mnogima, pretraživao po internetu, a u Zakonu o porezu na promet nekretnina (čl. 13., st. 7.) piše da je plaćanja poreza oslobođen ‘bračni drug, potomci i preci koji čine uspravnu liniju te posvojenici i posvojitelji koji su u tom odnosu s primateljem uzdržavanja te od njega stječu nekretnine na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju ili na temelju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju‘. Dakle, između ostalih, pojednostavnjeno, oslobođeni su djeca i roditelji koji jedni drugima daju stanove.

I poreznica se ražalostila

Moj je prijatelj smatrao da su ovdje stvari jasne, pa je sastavio ugovor o zamjeni nekretnina, otišao je s majkom kod javnog bilježnika (koji je dužan ugovor proslijediti u Poreznu upravu), a nakon toga su otišli u zemljišnoknjižni ured i podnijeli zahtjev za uknjiženje na temelju tog ugovora. U ZK uredu rekli su im da će rješenje dobiti za tri tjedna.

Nakon tri tjedna stiglo je rješenje, sve je bilo onako kako treba, pa su još samo čekali rješenja za njih dvoje iz Porezne uprave da se oslobađaju plaćanja poreza na promet nekretnina pa da napokon zatvore tu priču. Najprije je moj prijatelj dobio obavijest da podigne pošiljku iz PU-a u pošti.

Otišao je, zahvalio se, izašao iz pošte, pa iako je bio uvjeren da je rješenje onakvo kakvo je očekivao, htio ga je odmah pročitati.

A u rješenju je pisalo da treba platiti više od 15 tisuća kuna poreza. Nije mogao vjerovati. Što je sad ovo? U obrazloženju je stajalo da je procijenjena vrijednost stana na temelju drugog stana u blizini koji je ranije prodan i da se plaća porez od tri posto.

‘Ovo je neka nevjerojatna pogreška, tko je taj lik koji je donio ovo rješenje‘, ljutito se pitao prijatelj odlučivši odmah otići kod porezne referentice koja je donijela takvo rješenje. Dočekala ga je vrlo ljubazna referentica rekavši mu da ga je i očekivala, uz izraz lica koji je govorio koliko ga žali.

On joj je objasnio ono što je i sama znala, da je stan zamijenio sa svojom majkom i da u zakonu jasno piše da su njih dvoje oslobođeni plaćanja poreza.

Vrlo ljubazna gospođa u Poreznoj upravi objasnila mu je da na njegovu žalost to nije tako. Naime, prilikom zamjene stanova podrazumijeva se da je preuzimanje stana naknada i na to se mora platiti porez, bez obzira na to mijenjali stanove ljudi koji se ne poznaju ili pak roditelj i dijete. Tek tad je mom prijatelju rečeno da je trebao majci darovati svoj stan, a majka je njemu trebala darovati njezin stan i u tom slučaju darovanje ne bi bilo shvaćeno kao naknada, pa bi oboje bili oslobođeni plaćanja poreza.

Treba stvari pojednostavniti

Sada očekuje porezno rješenje i za majku, otprilike isti iznos, tako da će zbog svog propusta morati platiti 30-ak tisuća kuna u državnu blagajnu. Prijatelj mi se pojede, kaže da prošli vikend nije spavao od muke, ali što je tu je. Žalba ne odgađa plaćanje poreza, a sugerirano mu je da je suvišno da se žale i on i majka.

Prijatelj je legalist, uplatit će taj iznos, ali ipak bih želio reći da mi se čini besmislenim odrediti da se darovanje roditelja i djece ne oporezuje (jer to nije naknada), a zamjena se oporezuje (jer je to naknada). Naime, zašto se onda oporezuje kad netko daruje stan nekoj osobi s kojom nije u srodstvu, odnosno zašto je u tom slučaju to naknada? Jednostavno, trebalo bi sve takve radnje između roditelja i djece osloboditi plaćanja poreza.

A dok se to ne dogodi (ako se ikad dogodi), neka iskustvo moga prijatelja bude pouka za druge roditelje i djecu koji će mijenjati stanove. Nemojte ih mijenjati, već ih darujte jedni drugima!

__________________________________________________________________________________

POST SCRIPTUM Da se nisu upisali kao vlasnici u ZK, mogli su samo raskinuti ugovor o zamjeni stanova i kod javnog bilježnika bi potpisali da jedno drugom daruju svoj stan. Međutim, s obzirom na to da su se već upisali, sada moraju tužiti jedno drugo, sud će presuditi da je ugovor ništavan, bit će u ZK-u vraćeni na staro, a onda će moći darovati jedno drugom stan. Dakle, postoji rješenje, ali će izgubiti vrijeme i morat će platiti sudsku taksu na temelju vrijednosti stanova.

21. travanj 2024 18:27