Aktualno
StoryEditor

EK blokirao Bookingovu kupnju švedske platforme za rezervaciju avionskih karata

25. Rujan 2023.
booking com

Europska komisija zabranila je u ponedjeljak američkoj digitalnoj plaftormi Booking.com kupnju švedskog eTravelija, istaknuvši da bi ojačala njezinu poziciju na tržištu usluga usporedbe cijena i i rezervacije avionskih karata.

Booking drži preko 60 posto udjela u europskom tržištu digitalne rezervacije smještaja, objavila je Komisija.

Švedska tvrtka eTraveli pruža usluge usporedbe cijena zrakoplovnih karata i rezervacije letova.

- Bookingova akvizicija eTravelija ojačala bi dominantnu poziciju Bookinga na tržištu online putničkih agencija i vjerojatno bi povećala troškova hotelima, a možda i potrošačima - rekao je povjerenik EU za pravosuđe Didier Reynders.

Akteri u turizmu, uključujući konkurente i hotele, izrazili su u sklopu istrage EK zabrinutost da bi spajanje Bookinga s eTravelijem moglo ograničiti konkurenciju i povećati cijene.

Booking je predložio da klijentima koji kupe zrakoplovne karte na njegovim stranicama prikazuje i ponude hotela na konkurentskim platformama. Prikazane alternative trebao je odabrati servis za pretraživanje u vlasništvu Bookinga KAYAK.

Komisija je prijedlog ocijenila netransparentnim i neučinkovitim, dodavši i da bi ga bilo teško nadzirati.

- Zahvaljujući našoj odluci o blokadi spajanja opcije europskih hotela i putnika za ponudu usluga odnosno rezervaciju putovanja više neće biti ograničene -  rekao je Reynders.

Bruxelles tvrdi da će time sačuvati i poticaj za konkurentne cijene i inovacije u ‘važnom segmentu sektora putovanja‘.

Booking može protiv odluke EK pokrenuti sudski postupak, napominje agencija dpa.

23. travanj 2024 19:25