Aktualno
StoryEditor

Energetska obnova donosi i 50 posto niže račune za grijanje

30. Siječanj 2018.

Članovi udruge Upravitelj uspjeli su ‘povući‘ 70 posto novca sa zadnjeg natječaja za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Ukupna investicija projekta Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja iznosi preko milijardu kuna, a od toga je više od 560 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, stoji u priopćenju za medije.

>>>Štromar: Pet milijardi za ulaganje u energetsku učinkovitost velika prilika građevinarima

- Kod nas u Labinu su dosad obnovljene 32 zgrade, uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, vrijednosti 21 milijun kuna. Sada radimo na provedbi energetske obnove 32 zgrade, koje su ostvarile pravo sufinanciranja na zadnjem natječaju, a procijenjena vrijednost radova je oko 19 milijuna kuna. Pozitivna iskustva iz obnovljenih zgrada, kroz uštedu energije veću od 50 posto, brzo se šire u neobnovljene zgrade, zbog čega zanimanje za obnovu u Labinu i dalje raste, navodi Dolores Sorić, direktorica Labin stana, jednog od osnivača udruge Upravitelj.

Energetskom obnovom stanarima će se omogućiti kvalitetniji i jeftiniji život, jer će uštede na grijanju i hlađenju biti 40 do 50 posto, a istovremeno će im cijene stanova porasti za 10 do 15 posto.

Ističe u priopćenju da su, osim razmjene iskustava upravitelja, u udruzi razvili i izvrsne partnerske odnose s brojnim državnim institucijama, udruženjima, fakultetima, ali i građevinskim tvrtkama, ponuđačima materijala i osiguravateljima. Odlične suradnje su im omogućile razmjene znanja i uspješnost u ‘povlačenju‘ novca iz EU fondova.

>>>Počelo prikupljanje prijedloga za energetsku obnovu zgrada u javnom sektoru

- Upravo zahvaljujući udruzi Upravitelj, okupili smo najbolje stručnjake u Hrvatskoj, raspravljamo s vrhunskim sucima o dvojbenim temama na našim savjetovanjima, surađujemo s uglednim sveučilišnim profesorima, ministarstvima, FZOEU, HGK... i sve to je rezultiralo ovakvim uspjehom u energetskoj obnovi te sve boljim upravljanjem stambenim zgradama. To je osobito važno jer više od polovice stanovništva u Hrvatskoj stanuje u zgradama tzv. kolektivnog stanovanja i imaju upravitelja, ističe Brankica Dejanović, voditeljica Odjela pravnih i kadrovskh poslova u Inkasatoru iz Karlovca.

Oni se bave upravljanjem stambenim zgradama 50 godina, a trenutačno upravljaju sa 646 zgrade i također su jedan od osnivača udruge Upravitelj. Upravitelj energetsku obnovu smatra važnom, ali ne i jedinom temom za kvalitetu suživota naših građana u stambenim zgradama.

>>>Za energetsku obnovu zgrada preko milijardu kuna, projekti obuhvaćaju više od 17.000 kućanstava

Na brojnim seminarima, savjetovanjima, stručnim raspravama koje su organizirali za članove raspravljaju o aktualnim trendovima, razmjenjuju iskustva i sudske prakse. Niz je tema kojima se udruga, također, bavi, kao što su određivanje visine pričuve, koje su granice odgovornosti suvlasnika..., a o brojnim temama raspravljat će na svom idućem velikom Savjetovanju upravitelja nekretninama u Zadru, od 18. do 21. travnja 2018. godine.

14. srpanj 2024 13:25