Aktualno
StoryEditor

Engleski gradić Aylesbury podigao spomenik velikom Davidu Bowieju

27. Ožujak 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=b7oBufPQgl0

Prvi spomenik neprežaljenom rock kameleonu Davidu Bowieju u nedjelju je otkriven u Aylesburyju, engleskom gradiću koji je odigrao važnu ulogu u njegovoj karijeri, piše NME. Naime, u znamenitom tamošnjem Friars Clubu svijetu je prvi puta predstavio svoj legendarni alter-ego, svemirsku rock zvijezdu Ziggyja Stardusta, poslije čega je u prvoj polovici sedamdesetih u istoj dvorani promovirao dva studijska albuma.

Spomenik, djelo kipara Andrewa Sinclaira, omogućila je Kickstarter kampanja pokrenuta od strane Davida Stoppsa, velikog obožavatelja "mršavog bijelog vojvode", u kojoj je za manje od dvije godine prikupljeno 100.000 funti, od čega više od trećine zahvaljujući donacijama iz inozemstva.

>>>Pokojni David Bowie najveći pobjednik ovogodišnjeg Brit awardsa

Skulptura prikazuje nekoliko slavnih Bowiejevih kreacija, uključujući i onu iz mračnog videospota "Lazarus".

Također, svaki puni sat kip će "zasvirati" neki od klasika legendarnog glazbenika, i to od samih početaka njegove karijere pa do pred smrt objavljenog albuma "Black Star".

>>>BBC-ev dokumentarac o Davidu Bowieu u Muzeju za umjetnost i obrt

"Kada je u siječnju 2016. godine objavljena vijest da je preminuo, njegovi obožavatelji spontano su se počeli okupljati ispred Friarsa i u roku od samo nekoliko dana počast mu je odalo nekoliko tisuća ljudi. Tada smo shvatili da moramo napraviti nešto čime bismo mu zahvalili za sve što je učinio ne samo za glazbu, već i za ovaj grad", kazao je Stopps.

Spomenimo i da je mjuzikl "Lazarus", baziran na Bowiejevim pjesmama i scenariju koji je napisao zajedno s Endom Walsh, doživjeti i filmsku ekranizaciju čija će se premijera održati 2. svibnja u New Yorku, u pratnji originalnog benda iz predstave.

29. travanj 2024 18:15